Anonymní časové jízdenky lze pořídit i bez Opencard

Praha - Konec papírových kuponů v pražské MHD se blíží, ale v časových jízdenkách existuje jedna výjimka. V Praze si cestující využívající běžné časové předplatné musí od 13. listopadu pořídit elektronickou Opencard. Lidé však mají stále i možnost koupit si anonymní časovou jízdenku, například měsíční, čtvrtletní nebo roční. A Opencard při tom vůbec nepotřebují, píší dnešní Hospodářské noviny. Jde o papírovou kartičku zalitou v laminátu, která se od klasického kuponu liší jen tím, že na ní nejsou identifikační údaje. Tedy ani rodné číslo ani číslo tramvajenky. Řada cestujících však o této možnosti nevěděla.

Je zcela anonymní, to znamená, že si ji lidé mohou navzájem půjčovat, například v rodině nebo v kruhu kolegů v kanceláři. Podle mluvčí dopravního podniku Ilony Vysoudilové se časová anonymní jízdenka vydává už od roku 2001 a k dostání je ve všech výdejních místech. Je o ni velmi malý zájem.

Protože je anonymní časová jízdenka přenosná, je o něco dražší než virtuální kupony nahrané na Opencard. Například na jeden měsíc stojí 670 korun, zatímco přes Opencard je za 550 korun. Čtvrtletní stojí 1 880 korun, nahraná na Opencard 1 480 korun.

Kartu už jinak musí používat všichni cestující v pražské MHD v tarifech Dítě (10 až 15 let) a Junior (15 až 19 let), dále dospělí a senioři do 70 let, kteří nemají platný papírový kupon. V příštím roce by se měly na kartu přesunout také kupony pro vysokoškolské studenty.

Zdá se ale, že mnozí cestující si Opencard pořídili jen proto, že si mysleli, že není vyhnutí. Opencard nyní vlastní 600 tisíc lidí. O tom, že papírové časové jízdenky zůstávají, nevěděla ani Markéta Reedová (VV), jež se projektu Opencard na magistrátu podrobně věnovala a projekt kritizovala, uvedly Hospodářské noviny.

Opencard je i nadále vydávána zdarma, její vyřízení trvá zhruba dva týdny. Pokud chtějí lidé získat kartu na počkání, musí si připlatit 250 korun. Karta slouží též jako průkazka do knihovny a k placení parkovného, jsou na ni poskytovány také slevy.