Mokrý sníh přerušil dodávky elektřiny, na silnicích je led a mlha

Louny/Plzeň – Oproti minulému týdnu je v Česku stále teplo. Ve většině krajů jsou teploty nad nulou. Nadále platí varování meteorologů před náledím a ledovkou. Sníh taje, je mokrý a láme stromy. Ty poškodily elektrické vedení, především v Karlovarském kraji jsou některá místa bez proudu. Tání výrazně zkomplikovalo také dopravu v Praze, voda z tajícího sněhu pronikla do tunelu metra a zastavila provoz na lince C. Auta mají potíže kvůli náledí na některých silnicích. Nebezpečné bylo ráno, tvorba náledí se ale čeká i večer. Potíže působí také mlhy, je proto nutné jezdit opatrně. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde, mimořádnosti na železnici naleznete zde.

Až do odvolání platí kalamitní stav v Plzeňském kraji, kde byla v úterý situace velmi špatná – namrzaly vozovky, stromy padaly na železniční trati i na silnice. V Karlovarském kraji omezily popadané stromy dodávky elektrického proudu především na Toužimsku a v okolí Horního Slavkova. Energetici sice potrhané dráhy průběžně opravují, v některých případech ale záhy dodávku proudu přeruší další spadlý strom. Podle mluvčího energetiků se nepříjemná situace může v dalších dnech opakovat, pokud sněhem obalené stromy začne lámat silný vítr.

Přes den má být zataženo a mlhavo. Pršet nebo mrholit bude nejprve jen ojediněle, k večeru však budou v Čechách srážky četnější, na severozápadě může i sněžit. Nejvyšší teploty dosáhnou 1 až 5 stupňů Celsia, na horách se budou pohybovat u horní hranice tohoto intervalu.

Pražské metro nejezdí

Tající sníh zastavilnejvytíženější linku C pražskéhometramezi stanicemi Florenc a Pražského povstání. Dopoledne zjistili pracovníci dopravního podniku, že do konstrukce Nuselského mostu proniká voda, a ve dvě hodiny odpoledne museli zastavit provoz, když se voda dostala do elektroinstalace. Společnost zavedla náhradní autobusovou dopravu, cestující ale musí počítat se zpožděním na frekventované magistrále.

V Praze byl odpoledne krátce uzavřen také silniční Strahovský tunel, kde se porouchala elektroinstalace. Není ale jasné, zda i tato porucha byla důsledkem tání sněhu.

Trať do Bavorska se otevřela až odpoledne

Až do odpoledne byla uzavřena jedna z nejdůležitějších přeshraničních tratí, po které jezdí rychlíky z Prahy do Mnichova a Norimberku. Horským úsekem mezi Domažlicemi a bavorským městem Furth im Wald se už jezdí, ale až do večera očekávají dráhy velká zpoždění rychlíků přijíždějících z Bavorska.

Lounští silničáři neovládli led

Na silnici I/7. spojující Prahu a Chomutov, se na obchvatu Loun brzy ráno stala série nehod, kvůli kterým byl tah uzavřen až do pozdního odpoledne. V největší nehodě havarovaly dva kamiony, nákladní auto a tři osobní auta. Podle policie měli na nehodách lví podíl silničáři, kteří nezvládli boj s náledím. Silničáři to ale odmítají.

Odpoledne upozornili silničáři v Olomouckém kraji na mlhu. Ta komplikuje cestování i v sousedním Moravskoslezském kraji a v Polsku, kde se nedaleko Těšína stala hromadná nehoda. Ta zablokovala rychlostní silnici S1, která navazuje na českou R48. Silničáři předpokládají, že vlhké vozovky začnou večer namrzat.