Praha musí odhlučnit magistrálu. Jenže neví jak

Praha - Pražský magistrát definitivně prohrál u Nejvyššího soudu (NS) spor s obyvateli z okolí magistrály, a bude tak muset do roka jeden z hlavních tahů do centra výrazně odhlučnit. Píšou to dnešní Hospodářské noviny, které mají k dispozici závěr NS. Rozhodnutí je konečné a Praha musí hluk z aut kolem ulice 5. května dovést na úroveň povolené normy. To by v kritickém úseku znamenalo snížit hladinu až o 18 decibelů, což bude podle expertů velmi obtížné. Může to znamenat zrušení jízdních pruhů, stavbu protihlukových zábran nebo další snížení rychlosti na magistrále.

„Hluk je v současné době velkým společenským problémem, nicméně vlastníci nemovitostí nejsou povinni strpět hluk, který je nad rámec hygienických norem. Hlavní město Praha bude muset zvolit taková opatření, aby emise hluku splňovala hygienické normy,“ říká mluvčí NS Petr Knötig.

Praha se bude muset udržet v hranicích požadovaných limitů, které činí 60 decibelů přes den, v noci 50 decibelů. V současnosti ale podle měření, které si nechal zpracovat sám magistrát, v úseku kolem stadionu Brumlovka šplhá hluk přes den k 75 decibelům, k 68 decibelům přes noc.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

„K šedesáti decibelům se nemůžou dostat. To nemají šanci splnit. To by museli magistrálu drasticky omezit nebo ji úplně zavřít,“ uvedl pro Hospodářské noviny expert na dopravní inženýrství Jiří Landa. Jenže pokud Praha do roka limity nesplní, žádná pokuta jí nehrozí. Soud ale bude prý tlačit na okamžitý výkon rozhodnutí.

Svoboda slibuje, že bude rozsudek respektovat

Nový primátor Prahy Bohuslav Svoboda si chce nechat od expertů poradit, co podniknout. Slibuje, že rozsudek bude respektovat. V úvahu podle něj připadají protihlukové zábrany, snížení povolené rychlosti nebo uzavření jednoho jízdního pruhu.

Spor mezi obyvateli domů u ulice 5. května, v úseku mezi Michelskou a Vyskočilovou ulicí, a Prahou se táhne od roku 2008. Městský soud v Praze dal nejprve lidem za pravdu, Praha se ale proti rozsudku odvolala.

Bohuslav Svoboda
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK