Sněžení a spadlé stromy komplikují dopravu, problémy mají i vlaky

Praha - Sníh dnes opět na řadě míst komplikuje dopravu. Ačkoli problémy zatím nebyly takové, jako po sněhové kalamitě před několika dny, přineslo dnešní mírné oteplení i možnost tvorby ledovky. Nový sníh, kterého v noci někde napadlo až 10 centimetrů, komplikuje dopravu na místních silnicích, kde se tvoří sněhové jazyky a ledovka. Noc byla ještě mrazivá a v Praze ji v Kobylisích nepřežil další člověk. Na Chebsku zablokoval spadlý strom dopravu na silnici druhé třídy u Mnichova. Problémy jsou i na železnici, kde spadlé stromy zastavily provoz na dvou tratích. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde, mimořádnosti na železnici naleznete zde.

Kvůli tajícímu a opět mrznoucímu sněhu platí ve většině regionů varování před náledím a ledovkou. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očekává, že led bude pokrývat cesty až do úterní půlnoci. Výstraha před ledovkou platí pro všechny regiony s výjimkou Karlovarského, Libereckého a Ústeckého kraje.

V celém Česku už zřejmě kvůli mrazům zemřelo nejméně 19 lidí. Přesná evidence obětí podchlazení však neexistuje.

Teploty se dostaly nad nulu

Na východě a jihovýchodě Moravy dnes teploty po několika ledových dnech vystoupaly nad nulu. V Čechách se pohybovaly mírně pod bodem mrazu, přesto i západní část státu zaznamenala oproti víkendovým hlubokým mrazům výrazné oteplení. Ráno teploty klesly většinou na minus jeden až minus osm stupňů Celsia. Z minulého týdne zůstává na většině území státu sněhová pokrývka, nejvíc sněhu leží na západě Čech.

Husté sněžení a sněhové jazyky zkomplikovaly dopravu

Sněhové jazyky a uvízlé kamiony od rána komplikovaly dopravu na některých místech republiky. Na Strakonicku a Písecku silnice již odpoledne pokryla ledovka. Cestáři tam měli problémy s rozbitou technikou, posyp silnic váznul a stalo se několik dopravních nehod.

Také na Šumpersku opět sněží a silničáři doporučují opatrnou jízdu. Na Bruntálsku byly kvůli sněhovým jazykům zhruba do 14:00 uzavřeny čtyři úseky vedlejších silnic v okolí Jindřichova. Jazyky se tvořily také na Opavsku, kde rovněž místy sněžilo, a Frýdecko-Místecku.

V Libereckém kraji začalo v podvečer znovu sněžit a vozovky tam i namrzají. Problémy mají hlavně kamiony. Na hlavní silnici I/13 u Jablonného v Podještědí havarovala dodávka. Další nákladní vůz havaroval nedaleko na silnici směrem na Krompach. Havárie se stala i na křižovatce v Sosnové na Českolipsku a také v nedaleké Dubé. Všechny se ale naštěstí obešly bez zranění.

Poměrně hustě a trvale sněží také v Karlovarském kraji. Teploty se tam pohybovaly pod bodem mrazu, což komplikovalo provoz. Silnice se zatím daří udržovat a dosud působí i sůl, díky které sníh z jejich povrchu odtává. Houstnoucí sněžení, které značně omezuje dohlednost, zhoršuje sjízdnost silnic i ve Středočeském a Plzeňském kraji. Na vozovkách je vrstva rozježděného sněhu. Nový, převážně mokrý, stále připadává. Bez zimní výbavy by řidiči neměli na silnice vyjíždět.

Problémy jsou i na dráze

Souprava Regionova jedoucí z Šumperku do Mikulovic se odpoledne na přejezdu mezi zastávkami Bohutín a Bartoňov na Šumpersku střetla s osobním autem značky Fiat Brava. Jednatřicetiletý řidič vozu po nehodě zemřel. Nehoda se stala krátce před 14:30 na přejezdu zabezpečeném výstražnými světly, která podle Drážní inspekce fungovala.

Od 14:40 je zastaven provoz mezi stanicemi Stod-Holýšov z důvodu pádu stromu na nákladní vlak.

V úseku Blížejov-Staňkov vlaky nejezdí kvůli pádu stromů na železniční svršek.

Na Jesenicku byla dopoledne zprovozněna železniční trať mezi Javorníkem a Velkou Kraší.

Tragická dopravní nehoda na železničním přejezdu u Bartoňova
Zdroj: Drážní inspekce