O železniční půjčovny jízdních kol je velký zájem

České Budějovice - Letos si turisté na vybraných jihočeských železničních stanicích půjčili téměř 1 600 kol, to je zhruba o pět desítek více než minulou sezonu, informovala o tom mluvčí Českých drah (ČD) Radka Pistoriusová. Cyklopůjčovny jsou v provozu už osmý rok. Fungují vždy od 1. dubna a většina je otevřena až do konce října. Půjčovné na jeden den je 180 korun. Loni dráhy zaznamenaly téměř dvonásobný nárůst zájmu.

V Jihočeském kraji je nejrozsáhlejší síť půjčoven kol v rámci České republiky. Letos si turisté mohli kola půjčit ve 14 stanicích. Vrátit je mohli na dalších 12 zastávkách v Jihočeském kraji a na dvou na Vysočině. Největší zájem o bicykly měli lidé v Třeboni, kde si půjčili 588 kol. Třeboň je navíc jediným místem, kde byly v nabídce také koloběžky, doplnila mluvčí. Zájem o tuto službu v lázeňském městě oproti loňsku dvojnásobně stoupnul.

Druhým místem, kde si lidé kola nejčastěji půjčovali, byl Jindřichův Hradec. Během celé sezony půjčili přes 200 kol. Třetí skončila stanice v Táboře, kde si lidé půjčili přes 150 bicyklů.

Lidé si mohou půjčit trekingová a horská kola po předložení osobních dokladů, uzavření nájemní smlouvy a složení vratné kauce 1 000 korun za jedno nebo 2 000 korun za dvě až pět kol.