O dobíjení pardubických karet MHD přes internet je zájem

Pardubice - Dobíjení karet na pardubickou městskou hromadnou dopravu pomocí internetu se mezi cestujícími ujalo. První internetové transakce zákazníci uskutečnili na začátku srpna, do současné doby jich provedli už 2 500 za bezmála 800 000 korun, informoval o tom ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán. Dopravní podnik zavedl novinku jako první v zemi.

„Funguje to v čím dále větší míře, procento elektronických plateb stále stoupá,“ řekl. V Pardubicích lze doplnit kredit na elektronické kartě nebo zakoupit časové jízdenky. Zákazníci platí přes účet nebo provedou úhradu platební kartou, obě možnosti jsou využívané zhruba stejně. Platba kartou se uskuteční rychleji, zhruba do tří hodin lze zaplacenou hotovost na elektronické kartě využít.

Pardubická karta je bezkontaktní paměťová čipová karta, která slouží buď jako předplatní časová jízdenka, nebo elektronická peněženka pro platby jednotlivého jízdného, kterou si předem cestující „nabije“ určitou částkou, podobně jako třeba předplacenou kartu do mobilu.

Další novou službou jsou zkušebně instalované vonné rozprašovače ve 14 autobusech a Blueinfo pro majitele mobilních telefonů s bezdrátovým spojením bluetooth. „Zákazníci si bez nutnosti připojení na internet mohou na mobilní telefon stáhnout aktuální jízdní řady, mapu linek a jiné,“ řekl Pelikán.