Nejbezpečnější silnice má i letos opět Jihlava

Praha - Nejbezpečnější silnice měla z krajských měst podle Indexu České pojišťovny v prvním pololetí roku 2010 opět Jihlava. Následovaly Ústí nad Labem a Plzeň. Na druhé straně žebříčku se umístily Pardubice, Liberec a Zlín. V kategorii okresních měst dopadly nejhůře Nový Jičín, Přerov a Kutná Hora. Česká pojišťovna v rámci projektu ČP Index bezpečnosti již šestým rokem monitoruje bezpečnost na silnicích 13 krajských a 59 okresních měst naší republiky. Podruhé v jeho historii dosáhlo na jeho maximální hodnotu více než deset okresních měst.

ČP vyhodnocuje bezpečnost na silnicích v krajských a okresních městech na základě údajů z policejních statistik o počtech nehod s vážným nebo smrtelným zraněním a dvakrát ročně sestavuje jejich žebříček podle ČP Indexu.

Bez těchto tragických nehod se jezdilo v prvním pololetí 2010 ve 14 městech, čímž byl překonán dosavadní rekord 11 měst z poloviny roku 2009. Konkrétně šlo o Benešov, Mělník, Písek, Prachatice, Domažlice, Sokolov, Louny, Most, Rychnov nad Kněžnou, Semily, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Prostějov a Uherské Hradiště.

ČP Index vychází ze statistik dopravních nehod Policie ČR a je konstruován tak, že vyšší hodnota znamená vyšší bezpečnost, tedy nižší relativní počet usmrcených a těžce zraněných.

zdroj: Česká pojišťovna

Největší zlepšení proti roku 2009 zaznamenalo Ústí nad Orlicí (loni 58.), které se dlouhodobě drželo na chvostu žebříčku. Ze zadních příček také výrazně postoupily Rychnov nad Kněžnou (loni 57.) a Uherské Hradiště (loni 53.). Největší propad pak postihl Rokycany, které spadly ze šesté příčky ke konci roku 2009 na 55. místo, dále Hodonín, Jeseník, Český Krumlov a Strakonice.

Jihlava si zlatou medaili mezi krajskými městy odnáší již poněkolikáté za sebou. Ústí nad Labem a Plzeň si výrazně polepšily proti minulosti. Ústí nad Labem se vyšplhalo z dvanácté příčky a Plzeň z osmé. Polepšily si také Praha a České Budějovice. Oproti tomu největší zhoršení zaznamenaly Pardubice, Liberec a Zlín. Ten spadl ze sedmé příčky na tu úplně poslední.

Pozitivní jsou také další celorepublikové policejní statistiky. Podle nich byl počet usmrcených osob za první pololetí letošního roku nejnižší od roku 1990. Meziročně poklesl o 22,6 procenta. Počet těžce zraněných osob byl dokonce nejnižší za posledních 41 let a proti loňskému roku klesl o 21,4 procenta.

ČP index vyjadřuje úroveň nehodovosti podle počtu usmrcených a těžce zraněných při nehodách v silničním provozu, a to se zvláštním důrazem na nehody zaviněné nepřiměřenou rychlostí v zastavěné oblasti, vzhledem k počtu obyvatel daných měst.

Se svými dopravně-bezpečnostními aktivitami se Česká pojišťovna připojuje k Evropské chartě bezpečnosti silničního provozu, která si klade za cíl snížit do roku 2010 počet obětí dopravních nehod na polovinu. V Evropské unii evidují ročně zhruba 40 tisíc obětí silničních havárií.

Nedaleko Perné na Břeclavsku zřejmě řidička nezvládla svůj golf a vjela do protisměru, kde se srazila s polským kamionem.
Zdroj: Václav Šálek/ČTK
Vydáno pod