V nezávislém testu čerpacích stanic několik benzinek neprošlo

Praha - Nové nezávislé namátkové kontroly benzinek odhalily další nedostatky. Před třemi týdny televize Prima ve spolupráci s některými kraji namátkově odebírala vzorky pohonných hmot u více než 40 českých čerpacích stanic. Několik vzorků nafty však nezávislým testem opět neprošlo. Tankovalo se do nových kanystrů, které byly koupeny a zaplombovány většinou přímo na konkrétní čerpací stanici, píše o tom server Novinky.cz. Přitom už na začátku října nezisková organizace Acta non verba zveřejnila na webu seznam 70 nekvalitních čerpacích stanic, které v loňském roce neprošly kontrolou České obchodní inspekce (ČOI).

V Moravskoslezském kraji tak byly nezávisle zkontrolovány čtyři čerpací stanice společností Unicorn, Lukoil, Tmas, Gold. Všechny vzorky prošly testem s pozitivními výsledky. Stejně dobře dopadla nezávislá zkouška i pro čerpací stanice Unicorn, ÖMV a EuroOil v Jihomoravském kraji.

Většina benzinek prošla testy bez komplikací

V Praze testovala TV Prima benzinky Shell, Tank ONO, Trilobit, ČS Sibřina, Čepro a PAP Oil. Všechny prošly bez problémů.

Na Plzeňsku potvrdilo testování kvalitní benzín opět u všech kontrolovaných stanic. Mezi nimi byly benzinky společností Tank ONO, EuroOil, Tesco, PAP Oil a Albert.

Na jihu Čech neobjevila kontrola ředěný benzin ani u společností ÖMV, Benzina, Nádvorní čerpací stanice Boxit a Čepro.

Problémy nebyly zaznamenány ani na Karlovarsku. Benzin se testoval u   čerpacích stanic společností Agip, Globus, čerpací stanice DD a Tank ONO.

V kraji Vysočina byl podle kontroly vyhodnocen jako nezávadný benzin u stanic Tank ONO, Unicorn, ST Oil a Slovnaft.

Ani na Pardubicku nezjistila namátková kontrola TV Prima žádné vady u čerpacích stanic ÖMV, Tank OIL, Plus OIL a KM-PRONA.

Kvalitní benzin je i v Královéhradeckém kraji, kde se testovaly čerpací stanice CG09 (Gedal), Tank ONO a Benzina.

V Libereckém kraji se našel nekvalitní benzin

V Libereckém kraji namátková kontrola objevila nekvalitní benzin ve Smržovce u čerpací stanice firmy AC Petrol. Majitel ale testy zpochybňoval. Další benzin u provozovatelů Robin Oil, Benzina a Kontakt byl podle nálezu bezproblémový.

Problémy byly s benzinem i u ČS Perkenov

Problém s benzinem se však objevil u čerpací stanice společnosti ČS Perkenov v Havlíčkově Brodě. Firma je na trhu údajně teprve půl roku od doby, kdy převzala benzinku od společnosti S Logistic Park. Ta měla v minulosti u ČOI nejvíce problémů.

Podle seznamu špatných pumpařů, který zveřejnila nezisková organizace Acta non verba na svém webu Kverulant, S Logistic Park v testech ČOI propadla. K informacím se Acta non verba dostala tak, že si nejprve vyžádala seznam testovaných stanic a poté si řekla o seznam stanic, které testem prošly. Ze zveřejněného seznamu však není patrné, čím se stanice provinily.

Od ledna příštího roku bude mít ČOI zřejmě otevřené dveře ke zveřejňování jmen čerpacích stanic, u nichž zjistila nekvalitní pohonné hmoty. S návrhem počítá novela zákona připravená ministerstvem průmyslu a obchodu. V současnosti inspekce tyto pumpy nezveřejňuje, za což inspekci dlouhodobě kritizují nevládní organizace.

Kanystr
Zdroj: ČT24