Plzeň už má všechny pozemky pro trať na Borská Pole

Plzeň – Stavba nové tramvajové trati na okraji průmyslové zóny v plzeňských Borských Polích může vzniknout. Městu se podařilo vykoupit všechny pozemky potřebné ke stavbě dvou kilometrů kolejí a další infrastruktury. Podle primátorova náměstka Petra Runda začne samotná stavba na jaře 2012 a potrvá asi 2,5 roku. První tramvaj by měla na novou trať vyjet před koncem roku 2014.

Nová trať naváže na stávající koleje u borské smyčky, povede Kaplířovou ulicí, mezi kampusem univerzity a loukami a skončí u Tesca na Borských Polích.

Trať bude stát 640 milionů korun, z nich už má Plzeň rezervováno 150 milionů z dotací EU. „Dalších zhruba 180 milionů korun bude město čerpat ze schváleného rámce úvěru od Evropské investiční banky a zbylých 310 milionů korun vydá radnice,“ přiblížil náměstek Rund. Stavbu nové trati bude muset potvrdit také nové zastupitelstvo. Podle Runda už ale dosluhující zastupitelé loni schválili integrovaný plán rozvoje města, kde je mezi prioritami právě nová tramvajová trať.

Rozhodující pro budoucí stavbu bylo odkoupení pozemku, o který se magistrát s majitelem přel už od roku 2007. Letos v září se dokonce hovořilo o vyvlastnění, ale situace se nakonec změnila. „Dohodli jsme se s posledním vlastníkem pozemku na Borských Polích,“ sdělil Rund.

Příští rok a půl do začátku stavby proběhnou nutné úřední kroky. Do druhé poloviny příštího roku potrvá majetkové vypořádání s majiteli potřebných pozemků, poté asi tři měsíce budou úřady potřebovat na vydání stavebních povolení a stejnou dobu bude probíhat výběrové řízení na dodavatele.