Na Pražském okruhu se bude testovat liniové řízení dopravy

Praha - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude od dnešních 22:00 do nedělních 4:00 na Pražském okruhu testovat systém liniového řízení dopravy pomocí proměnných dopravních značek, informovala o tom mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Systém podle ní musí být z technologických důvodů testován za provozu, řidiči budou o testech informováni prostřednictvím informačních tabulí. Systém otestuje ŘSD na celkem 16 základních událostí.

„Přestože půjde o test systému, budou řidiči povinni dodržet pokyny nastavené na proměnných dopravních značkách,“ upozornila mluvčí.

Půjde například o test nehody v jednom nebo dvou pruzích, kolony, náledí, mlhy, zvířete na dálnici nebo vozidla v protisměru. Jednotlivé události bude zadávat operátor, reakci systému budou na vybraných místech okruhu kontrolovat pracovníci ŘSD a dodavatele systému společnosti Eltodo.

O testech budou řidiči na okruhu informováni prostřednictvím informačních tabulí nápisem „3 km, test značení, zpomal“. Vozidla pracovníků ŘSD a Eltodo budou u portálů zaparkována v odstavném pruhu a budou označena oranžovým výstražným světlem. U prvního ze série testovaných portálů bude auto policistů.

Vápeníková dále uvedla, že intenzita dopravy na nově zprovozněné části Pražského okruhu se zatím pohybuje od 50 tisíc do 80 tisíc aut za 24 hodin. Nejvyšší intenzita je v úseku od Barrandova k plzeňské D5.

„Přestože na nové části Pražského okruhu došlo ke zhruba sedmi dopravním nehodám, byly ve všech případech policií vyhodnoceny jako nehody zaviněné nepozorností a nekázní řidičů, nikoliv dopravními problémy,“ doplnila Vápeníková.

Pražský okruh je od zprovoznění veden ve zkušebním provozu. Po dobu zkušebního provozu se testují a dolaďují systémy liniového řízení dopravy, bezpečnostní systémy v tunelech, systémy meteohlásek, sos hlásek a podobně, dodala mluvčí.

Nová jihozápadní část Pražského okruhu byla otevřena před měsícem, novostavba za 18,3 miliardy korun vede mezi Modleticemi u D1 a Slivencem.

Ukázka dopravně informační tabule na dálnici D1
Zdroj: ČT24