Přes půl milionu motoristů si ještě nevyměnilo řidičák

Praha/Brno - Tisíce řidičů si možná po novém roce za volant nesednou, alespoň ne bez rizika pokuty. Od ledna totiž přestávají platit staré řidičské průkazy vydané do roku 2000. Velká část motoristů však výměnu nechává na poslední chvíli a úřady tak možná závěrečný nápor nezvládnou. Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky si ještě nevyměnilo řidičák celkem 555 000 řidičů. Podrobnosti k výměně řidičáku nabízí ministerstvo dopravy i na webu.

Poměrně klidný provoz ani na brněnském registru řidičáků zatím nenapovídá blížící se kalamitě. Ta bude ale zřejmě neodvratná. Výzva k výměně těchto starých průkazů vydaných do roku 2000 totiž zatím tisíce řidičů vůbec neoslovila. Jen v Brně si ještě o nový řidičský průkaz nepožádalo více než osmnáct tisíc řidičů, kterých se to týká. Podobná je situace i v dalších městech regionu, a i kdyby se teď všichni řidiči k výměně rozhodli, technicky už to možná nepůjde zvládnout.

Podle mluvčího brněnského magistrátu Pavla Žáry je stav už teď velice kritický - s tím, že na konci roku bude na většině úřadů určitě nápor a centrální registr, který tiskne řidičské průkazy, může být natolik zahlcen, že systém bude v Praze padat.

Ten, kdo možnost nevyužije a přesto po novém roce sedne za volant, s žádnou dobou hájení počítat nemůže a riskuje v blokovém řízení až dvoutisícovou pokutu.

„V těchto konkrétních případech, kdy řidič bude mít neplatný řidičský průkaz, musí policisté řešit daný přestupek, jinak se sami vystavují trestnímu stíhání,“ uvedl jihomoravský policejní mluvčí Petr Nečesánek. Pokuta hrozí řidičům i za podání žádosti až po novém roce. Podobných hříšníků je ale v celé republice půl milionu, proto ministerstvo dopravy vyzvalo úřady, aby v tomto případě tak přísné nebyly.

Ministerstvo dopravy už přes rok vyzývá k obměně řidičských oprávnění, ale lidé, kterých se to týká, se do toho příliš nehrnou. Na řidiče, kteří nechají cestu na úřad na poslední chvíli, pak čekají fronty na podání žádosti, následně tři týdny čekání na nový doklad a při odložení výměny zase problémy s policií.