Oprava trati Děčín–Rumburk se opět odkládá

Rumburk – Železniční trať z Děčína do Rumburku, poničená letními povodněmi, je z větší části stále mimo provoz, vlaky nejezdí mezi Českou Kamenicí a Rumburkem. A ještě dlouho to tak zůstane. Správa železniční dopravní cesty původně chtěla trať otevřít během října, potom slibovala, že se na ni vlaky vrátí do konce roku. Teď železniční správa hovoří o polovině příštího roku. Obyvatelé severočeských obcí se tak musí připravit na zimu, během níž je budou vozit pouze autobusy, do kterých se nevejdou lyže ani dětské kočárky.

Z České Kamenice jezdí dvě linky náhradní autobusové dopravy. Jedna z nich nahrazuje vlaky ve většině poničené trasy, druhá jezdí pouze do Kytlice. Právě její obyvatelé jsou se situací velmi nespokojeni. „Kočárky neberou, takže maminky, kterých je tady dost, mají problém,“ vysvětlila jeden z důvodů obyvatelka obce Alena Humplová. „Nemůže se s lyžemi, nemůže se s jízdním kolem… Vlak je prostě vlak,“ dodal soused Jaroslav Procházka.

Ještě nedávno všichni doufali, že se železniční správě podaří trať opravit do Vánoc. SŽDC už ale oznámila, že to nestihne. „Přišly další deště, které ještě více poškodily trať a podmáčely okolí,“ upozornil mluvčí organizace Pavel Halla.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Autobusy jezdící místo vlaků se ovšem nelíbí ani ústeckému krajskému úřadu, který dopravu po kolejích z Děčína do Rumburku objednává. „Nebudeme souhlasit s tím, aby doprava byla zajišťována autobusy,“ upozornila mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. Hejtmanka Ústeckého kraje už se kvůli neopravené trati obrátila na ministerstvo dopravy. „Chyba je na straně správce trati,“ uvedla mluvčí.

Správa železniční dopravní cesty trvá na tom, že nic nezdržuje. Výběr firem, které mají trať opravit, se protáhl kvůli dodatečným průzkumným pracím. Nutným k tomu, aby vlaky mohly jezdit bezpečně.

Jediní, kdo může být s nahrazením vlaků spokojen, jsou výpravčí. Místo vlaků vypravují autobusy. Kdyby někde nabouraly, nikdo by nechtěl výpravčího zavřít.