Dopravní výchova bude povinná možná už za rok

Praha – Povinnou dopravní výchovu by chtěla do škol zavést mezirezortní komise, která radí ministerstvu dopravy. Podle předsedy komise a poslance Stanislava Humla je povědomí dětí o jejich povinnostech v provozu malé – přestože jsou téměř od narození chodci a od raného dětství také cyklisty. Dopravní experti by chtěli, aby školy měly v rámcovém vzdělávacím plánu zavedenou povinnost věnovat pět hodin ročně dopravní osvětě – teorii i praxi na dopravním hřišti. Úřady by měly stihnout dopravní výchovu zavést už od příštího školního roku.

Některé školy pořádají během výuky kurzy dopravní výchovy už dnes. Dělají to ale ze své dobré vůle. „Dopravní výchova je dnes absolutně nepovinná. Některé školy ji učí, některé vůbec ne. My si myslíme, že to je špatně,“ řekl Stanislav Huml.

Podobnou představu jako expertní komise má také ministerská organizace BESIP. Navrhla, aby se dopravní výchova dostala jako tzv. průřezové téma do vzdělávacích programů. Dopravní výchova by se měla učit od první do páté třídy.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Zatím není zcela jisté, kdo připraví metodické pokyny pro kantory a učebnice pro děti. „Zvažujeme různé varianty – buď by výukové materiály platilo ministerstvo dopravy, také chceme jednat s ministerstvem školství,“ shrnul mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

I kdyby nemělo přípravu učebnic na starosti, bude muset novinku zpracovat ministerstvo školství. Shoda expertů panuje v termínu, kdy by se dopravní výchova měla začít učit: co nejdříve.