Část dálnice D11, která se propadá, se opraví příští rok

Dobřenice - Už od jara se dálnice D11 na pěti místech nedaleko Dobřenic u Hradce Králové propadá. Ředitelství silnic a dálnic sice zahájilo reklamační řízení, opravy se ale řidiči dočkají až příští rok. Navíc je možné, že ji bude muset zaplatit stát. Problém zřejmě vznikl kvůli spodní vodě. Svahy v okolí dálnice se bortí, a přímo na vozovce se tak tvoří hrboly. Hydrogeologický průzkum potvrdil to, na co obyvatelé nedaleké obce Dobřenice upozorňovali už před samotným zahájením výstavby dálnice – že vede přes zrádné mokřady.

Podle ŘSD začne oprava zvlněného úseku dálnice nejdříve na jaře příštího roku. „Přes zimu by se připravila projektová dokumentace celé akce a v příštím roce, hned jak nám to klimatické podmínky umožní, bychom se pustili do oprav,“ uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

V zimě tak zůstane u Hradce všech pět úseků dálnice poškozených. Oblast je přitom velmi nebezpečná. Svým dílem k tomu přispívají silničáři, kterým trvá oprava velmi dlouho, i řidiči, kteří nerespektují rychlostní omezení na 80 km/h. Nejzrádnější je vozovka na sněhu nebo v dešti. „Vozidlo jede tam, kam prostě chce,“ uvedl instruktor autoškoly Antonín Ptáček.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic narušené úseky reklamuje, zatím ale neurčilo, kdo nese za zvlnění dálnice odpovědnost. Viníka, který ponese náklady na opravu, má stanovit až odborná studie. „Čekáme samozřejmě na výsledky posouzení z ČVUT, což rozhodne o samotném reklamačním řízení,“ doplnila Vápeníková.

Podle výsledku studie zaplatí opravu buď firma, která dálnici stavěla, nebo stát ze svého děravého rozpočtu.

Vydáno pod