Dálnice D3 sporný pozemek nejspíš objede

Tábor – Patovou situaci na stavbě jihočeské dálnice dálnice D3 možná vyřeší zvláštní zatáčka. Kvůli sporům o jediný dosud nevykoupený pozemek není možné postavit krátký úsek. Ten by se nakonec mohl posunout o několik metrů. Dálnice by tak vznikla poměrně brzy, odpadlo by zdlouhé vyvlastňovací řízení. Zda dodatečný oblouk opravdu vznikne, bude jasné na začátku příštího roku.

Když vlastník pozemku neuhne dálnici, dálnice se vyhne jemu. Na úseku D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí se intenzivně staví, miliardovému projektu ale v trase  stále stojí jeden nevykoupený kousek půdy. Stát sice zahájil proces jeho vyvlastnění, zároveň ale připravil alternativní řešení. „Město Tábor by prodalo – a už to odsouhlasilo jako záměr – další část ze svých pozemků. Osa dálnice by se posunula zhruba o deset metrů,“ přiblížil předseda Sdružení pro dostavbu D3 a R4 Pavel Eybert.

Město Tábor, Jihočeský kraj i Ředitelství silnic a dálnic s touto variantou vážně počítají. Ani poslední jednání s vlastníkem pozemku nebyla úspěšná a vyvlastnění se může táhnout několik let podobně jako v případě dálnice D11 u Hradce Králové. „Jsme na tu variantu připraveni,“ řekl táborská starostka Hana Randová.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Majitele pozemku ale změna plánu na stavbu dálnice v trochu jiné trase zaskočila, podle svého právního zástupce byl připraven pokračovat v jednání o prodeji. „Bylo by bývalo lepší se dohodnout a dojít k částce, která by byla výhodnější jak pro stát, tak i pro nás, než vynaložit další prostředky na posunutí dálnice,“ řekl právník Miroslav Bezecný.

Politici i silničáři podle svých slov nechtějí připustit protahování sporů. Jednat s vlastníkem jsou ochotní  maximálně do konce roku. Zda pohnou s trasou dálnice, tak bude jasné už za pár měsíců.