Dny NATO způsobí dopravní komplikace

Mošnov (Ostravsko) – Dny NATO na letišti v Mošnově způsobí komplikace v silniční dopravě na Ostravsku. Pořadatelé, kteří očekávají, že dorazí asi 130 tisíc lidí, varovali před kolonami na silnici I/58, která spojuje Mošnov s Ostravou. Plné mohou být i vlaky mezi Ostravou a Studénkou. Ve Studénce zastaví i některé dálkové vlaky a bude odtud jezdit autobus na letiště.

Organizátoři doporučili použít k cestě na leteckou show jízdní kola. Bicykly odstavené u letiště budou hlídat strážníci. „Formou kampaně na podporu mezinárodní cyklostezky číslo 5 Jantarové stezky, která vede v bezprostřední blízkosti Letiště Leoše Janáčka Ostrava, chceme oslovit cyklisty, aby na akci vyrazili na kolech,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, která akci organizuje. Kromě železnice budou posíleny také autobusové spoje.

S individuální automobilovou dopravou na akci pomůže také Národní dopravní informační centrum. Použije informační tabule na dálnici D1 pro směřování na Dny NATO. Na místě budou provoz organizovat policisté. „Budou se ji snažit usměrnit tak, aby se přijíždějící a odjíždějící nepotkávali,“ uvedl mluvčí moravskoslezské policie Stanislav Sobol.

Mošnovské letiště během akce zůstane v provozu. Mluvčí letiště Michaela Kubešová však doporučila, aby cestující, kteří budou o víkendu odlétat například na dovolenou, vyrazili do Mošnova včas. „V případě, že v těchto dnech bude někdo odlétat z ostravského letiště, musí počítat s dostatečnou časovou rezervou pro příjezd na letiště. U policejních stanovišť odklánějících dopravu na vyhrazená parkoviště doporučujeme prokázat se letenkou, cestovní smlouvou nebo voucherem,“ uvedla Kubešová.