Dopravní experti připravují své návrhy řidičáku na zkoušku

Praha – Členové mezirezortní komise dopravních odborníků připravující pro ministerstvo dopravy změny, které by měly zvýšit bezpečnost na silnicích, chce změnit způsob výuky nových řidičů a zpřísnit dohled na čerstvé absolventy autoškol. To by měl umožnit tzv. řidičský průkaz na zkoušku, který by noví řidiči dostali po absolutoriu autoškoly a po dobu jeho platnosti by dodržovali zpřísněné předpisy. Podobná praxe funguje například ve Francii.

Řidičský průkaz pro nováčky by platil jeden až dva roky. V zemích, kde takový systém už funguje, musí držitelé řidičáků na zkoušku například jezdit nižší rychlostí, v zemích, kde je zkušenějším řidičům povoleno řídit s nízkou hladinou alkoholu v krvi, je od čerstvých řidičů většinou vyžadováno, aby před jízdou nepili. Držitelé řidičského průkazu na zkoušku také většinou musí jezdit výhradně s doprovodem zkušenějšího řidiče.

Policie i odborníci také požadují, aby se změnil systém výuky v autoškolách. Podle mluvčího ministerstva dopravy a člena komise Karla Hanzelky je model výuky zastaralý. I dopravní policisté by uvítali změny. Podle Veroniky Hodačové z policejního prezidia navrhují například to, aby bylo více hodin praktické výuky nebo aby se vyučovala psychologie řidičů.

Mluvčí ministerstva dopravy už dříve řekl, že legislativní proces může trvat až rok. V případě, že by nový zákon prošel všemi schvalovacími procesy, mohl by vstoupit v platnost v roce 2012.