Sever Česka opět zasáhnou intenzivní deště

Praha - Severu Česka, který letos trápí záplavy, opět hrozí intenzivní deště, hustě bude pršet v úterý a v noci zejména v Jeseníkách a Beskydech. Zvýší se zřejmě opět hladiny řek i v Libereckém a Ústeckém kraji, z koryt by se tam ale voda rozlít neměla. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu mohou na severní Moravě a ve Slezsku srážkové úhrny dosáhnout během úterý a noci na středu v oblasti Jeseníků 20 až 50 litrů na metr čtvereční, v oblasti Beskyd by mohlo spadnout i 80 litrů na metr čtvereční.

Během středy budou srážky ustávat. Zároveň bude zesilovat severní až severozápadní vítr, který během úterý a ve středu bude dosahovat rychlosti v nárazech 70 až 90 kilometrů v hodině.

V Beskydech v oblastech s intenzivními srážkami nelze vyloučit rychlé vzestupy hladin malých toků. V severních Čechách trvá na tocích možnost obnovení prvních stupňů povodňové aktivity, při kterých se voda ještě nevylévá z koryt.

Meteorologové nicméně doporučují sledovat vývoj situace. Upozorňují také, že v podmáčeném terénu lze očekávat i vyvracení stromů.