Nečas: Vláda hledá místa pro Topolánka i Paroubka

Praha - Vláda se snaží najít místa v některé mezinárodní instituci pro expremiéry Mirka Topolánka (ODS) a Jiřího Paroubka (ČSSD). V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MfD), který vyjde v sobotu a z něhož dnes cituje server iDnes.cz, to řekl ministerský předseda Petr Nečas (ODS). O konkrétním uplatnění se nezmínil. Řekl, že chce dělat kroky, které povedou k cíli.

„Je to zvyklost ve vyspělé Evropě, že tam bývalí premiéři nebývají zadupáni do země. Samozřejmě pokud něco neprovedli,“ uvedl. Podrobnosti ale nesdělil. Topolánek stojí od jarní rezignace na funkci předsedy ODS mimo politiku, Paroubek je od květnových voleb řadovým poslancem. O další budoucnosti obou mužů spekulují média již několik měsíců.

Premiér Petr Nečas:

„Považuju za správné a ve vyspělé Evropě zcela běžné, že jsou bývalé hlavy používány v různých pozicích i poté, co odejdou z funkcí předsedů vlád. Pokud se nám podaří některé kroky dotáhnout k pozitivnímu výsledku, tak to bude správné.“

Vláda hledá místa pro Topolánka i Paroubka (zdroj: ČT24)

„Mluvil jsem o obecném principu, o premiérech, kteří se nezdiskreditovali například nevyjasněnými příjmy či majetkovými poměry,“ prohlásil Nečas. Dal najevo, že dalšímu bývalému expremiérovi Stanislavu Grossovi (ČSSD) se vláda pomoci nechystá. Média dlouhodobě píšou o majetkových poměrech Grosse po jeho odchodu z politiky včetně toho, že vydělal na obchodu s akciemi, který údajně nemá zcela jasné pozadí.

K faktu, že pravo-středová koalice hledá uplatnění i pro socialistu Paroubka, Nečas řekl, že ve vyspělé Evropě není výjimkou, „kdy vláda jednoho stranického zbarvení využije třeba pro nějaká mezinárodní jednání bývalého předsedu vlády nebo bývalého ministra zahraničí jiného politického zbarvení“.

Topolánek byl premiérem do loňského jara, kdy sněmovna jeho vládě vyslovila nedůvěru. Letos na jaře rezignoval po kontroverzních výrocích na adresu židů a homosexuálů i na funkci šéfa ODS a z politiky odešel. V rozhovoru pro dnešní MfD řekl, že stojí o vedoucí pozici v organizaci s „větším než evropským působením“. Jedná o tom prý s diplomaty a politiky. O jakou organizaci jde, ale neuvedl, byla by to podle něj práce blízká jeho oboru, tedy energetice.

  • Mirek Topolánek byl premiérem 2006 - 2009
  • Jiří Paroubek 2005 - 2006
  • Stanislav Gross 2004 - 2005

Z vrcholné politiky odešel po květnových sněmovních volbách i Paroubek, který je dnes pouze řadovým poslancem. Server iDnes.cz ve středu napsal, že odmítl nabídku ČSSD, že mu vyjedná funkci velvyslance Česka v Rakousku: „Explicitně jsem nabídku na místo velvyslance ve Vídni nikdy nedostal. Ani bych ji neakceptoval. Nemyslím, že potřebuji pozici, kterou by někdo mohl vydávat za trafiku pro mě.“ Paroubek byl do voleb šéfem ČSSD, ale jen několik hodin po uzavření volebních místností oznámil rezignaci. ČSSD volby vyhrála, ale ne s takovým náskokem, aby mohla sestavovat vládu. Nyní je strana v opozici.

Problémy s uplatněním některých lidí, kteří pracovali pro stát, nejsou v ČR nové. V minulosti se objevily informace mimo jiné o tom, že stát se nedokázal vhodně postarat o několik šéfů tajných služeb, kteří rezignovali nebo byli odvoláni. Někteří z nich skončili v soukromém sektoru.

Vydáno pod