Představitelé ČSSD jednají v Moskvě

Praha - Představitelé ČSSD jsou na návštěvě v Moskvě. Chtějí se zde setkat s politiky, navázat užší kontakty s vedením strany Spravedlivé Rusko a hodlají diskutovat mimo jiné i o radarové základně, kterou chtějí Spojené státy vybudovat v Brdech. Aktivity sociální demokracie za hranicemi Česka však kritizuje Mirek Topolánek. Spor o zahraniční politiku se tedy vyostřuje a tato situace je často vnímána jako záminka pro politické půtky.

„Já pokládám jejich alternativní zahraniční politiku za smrtící pro Českou republiku. Jejich výlety do Sýrie, jejich nekonzultované výlety kamkoli po světě a prezentování vlastních alternativ zahraniční politiky je něco, co v polistopadové historii v tomto státě nemá obdobu,“ řekl premiér Mirek Topolánek.
 
Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pořadu Události, komentáře uvedl, že je běžné, aby velké opoziční strany dělaly svojí zahraniční politiku. „Opoziční strany v zemích západní Evropy také dělají svou zahraniční politiku. Budeme ji tedy dělat také my a nenecháme se nikým okřikovat. Časy, kdy bychom měli něco konzultovat, už dávno minuly,“ řekl Paroubek.
 
Na otázku, co je cílem cesty ČSSD do Ruska, Paroubek odpověděl, že se hodlají během návštěvy seznámit s politickou situací Ruska po prezidentských volbách a setkat se s osobnostmi strany Spravedlivé Rusko, která jejich delegaci do Moskvy pozvala. „Tato strana se uchází o členství v Socialistické internacionále a chce spolupracovat se Stranou evropských socialistů. My toto vidíme jako určitý náš příspěvek ke standardizaci politického života Ruska na poměry západní Evropy. Pro nás je významné se seznámit s postoji, názory a stanovisky vrcholných představitelů Ruska,“ řekl Paroubek. Dále pak uvedl, že jedním z dalších cílů je i podpora podnikatelských aktivit našich podnikatelů přímo v Rusku. 

Paroubka na cestě doprovází místopředseda sněmovny a expert na zahraniční politiku Lubomír Zaorálek. Dále pak šéf klubu poslanců ČSSD Michal Hašek, předseda sněmovního zahraničního výboru Jan Hamáček a předseda stranické národohospodářské komise Jan Mládek. Delegace se v Rusku zdrží do soboty 29. března.
 
Cestu financuje ČSSD, která na ni uvolnila 300 tisíc korun. Paroubek uvedl, že pokud delegace tuto částku překročí, budou se na úhradě podílet poslanci, kteří se cesty účastní.