Policie bude nově využívat elektrické paralyzátory

Praha - Policisté dostanou nové zbraně. Podle balíku legislativních změn, který ve sněmovně prošel prvním kolem, půjde třeba o elektrické paralyzátory - tasery. Dosud je směly používat jen speciální jednotky, nyní by s ním mohl zacházet každý policista. Řada odborníků ovšem před zbraněmi tohoto typu varuje.

Elektrický paralyzátor patří mezi nejkontroverznější zbraně. Po střetu s kanadskými policisty na zásah taserem zemřel polský turista. V Česku je ovšem čeká rozmach i přesto, že před jejich použitím varují lékaři, nevládní organizace i OSN. „To je věc, která způsobuje velmi významnou bolest, může dokonce člověka i usmrtit a jako takové je lze považovat za určitou formu mučení,“ uvedl Michal Broža z pražského informačního centra OSN.

Taser by mohl použít každý policista

Elektrické paralyzátory a některé další zbraně se v Česku používají už teď. Zacházet s nimi ale mohou jen speciální zásahové jednotky, tedy celkem necelých pět tisíc policistů.

Vedoucí přímé podpory útvarů policejního prezidia Stanislav Radosta uvedl, že podle nového zákona může tyto prostředky používat každý policista, tedy skoro 10krát víc lidí než dnes. Stačí, když podstoupí výcvik a školení. Návrh ale počítá i s tím, že by tasery vložil do rukou městských policistů. „Po střelbě ze střelné zbraně je výsledek nevratný, taser je daleko humánnější,“ dodává Radosta.

Stínový ministr vnitra František Bublan (ČSSD) k novele řekl, že ještě nejsou známy okolnosti, za jakých může policie tasery používat. „Bude se ještě hodně diskutovat o tom, jestli je policie potřebuje.“ Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) se naopak zneužití taserů nebojí.

Pokuty za přestupky se zvýší

Větší množství donucovacích prostředků ale nebude jediným způsobem,  jak si zjednat pořádek. Nový předpis počítá i s výrazným zvýšením pokut za některé přestupky. „Chceme lépe chránit slušné občany, protože v tuto chvíli je mnoho pokut spíše směšných,“ řekl Langer. Místo tisícovky tak může až dvacet tisíc korun zaplatit třeba ten, kdo neuposlechne policistu, neuklidí na veřejných místech výkaly po svém psovi nebo bude rušit noční klid.