Olešnicí na Blanensku se prohnalo tornádo, poničilo 15 střech

Olešnice (Blanensko) - Olešnicí na Blanensku se v úterý večer přehnalo tornádo. Vzdušný vír během několika minut prošel skrz centrum obce a poničil několik domů. Podle svědků létaly vzduchem plechy, tašky a další kusy střech. Olešnický starosta Zdeněk Peša potvrdil, že nikdo nebyl zraněn. Škody se teprve vyčíslují.

„Bylo to tornádo jak z amerických filmů, úkaz trval asi pět minut,“ potvrdil starosta Olešnice Zdeněk Peša. Že se skutečně jednalo o tornádo potvrdily i amatérské záběry jednoho ze svědků. Vzdušný vír se vytvořil v lese za městem a pak se přehnal dvěma ulicemi.

Poničeno bylo několik domů, jednomu sebralo tornádo plechovou střechu, která pak skončila celá pomačkaná na sousedním dvoře. „Já jsem si jen dělal kafe a něco slyším. Najednou vidím, že nemám střechu,“ vypráví majitel domu Zdeněk Vraspír.

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

Nikdo nebyl zraněn

Celkem poničilo tornádo asi patnáct domů, ale naštěstí nikoho z olešnických nezranilo. „Jeden kus plechu letěl skoro dvě stě metrů vzduchem, radši ani nedomýšlet, kdyby někdo šel. Dopadl na dvůr, kde jen chvíli předtím stáli lidé,“ popisuje starosta Peša.

Stejnou ulici přitom postihla už před osmi lety jiná živelní pohroma, v roce 2002 se tu prohnala blesková povodeň. Hasiči včera zajistili jen to nejnutnější, hlavní odklízení škod začne až dnes ráno.