Klaus: Na olympiádu nejedu, důvodem ale není hrozba Číně

Praha - Prezident Václav Klaus se nepojede podívat na letní olympiádu do Číny. Jeho motivací ale „není hrozba Číně“, jako celoživotní sportovec je spíše proti politizaci sportu a proti závodění, kdo udělá olympiádu velkolepější. Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek o neúčasti hlavy státu ví. Je to podle něj škoda, protože prezident je vždy pro tým sportovců povzbuzením. Konkrétní důvody neúčasti zatím Hrad nezveřejnil.

Po pražském primátorovi Pavlu Bémovi a ministrovi školství Ondřeji Liškovi je Klaus dalším českým politikem, který neplánuje účast na letních hrách. Český olympijský výbor vždy zve hlavu státu, premiéra a ministra školství, jak uvedl Jirásek. Předseda vlády Mirek Topolánek zatím neuvažuje o tom, že by nejel. Vláda však minulý týden odsoudila násilí v Tibetu.

„Na olympiádu do Číny jet neplánuji, ale mou motivací není hrozba Číně. Také si nejsem jist, zda může být neúčast politika na zahájení olympiády výstrahou. Navíc politika země, která má stotřicetkrát méně obyvatel,“ píše Klaus v sekci svých webových stránek „co Klaus neřekl“. Prezident zároveň uvedl, že ti, co hlasovali v devadesátých letech o přidělení olympiády Číně, dnes nemohou „dělat překvapené, že je Čína taková, jaká je“.

Klaus také napsal, že přeje obyvatelům Tibetu elementární demokratická práva, mezi nimi právo na demonstraci. Soudí, že tamní „existující problémy nevyřeší ani násilí úřadů vůči tibetským mnichům, ani rabování a zapalování obchodů Číňanů“.

Klaus již dříve prohlásil, že je událostmi a násilím v Tibetu velmi zneklidněn. Je přesvědčen, že v každém případě platí, že násilí není řešením ani v Tibetu, ani kdekoli jinde na světě.