Údajný hrob Němců dozkoumán. Našlo se 6 těl

Dobronín (Jihlavsko) - Archeologický průzkum údajného hrobu zavražděných Němců u Dobronína dnes skončil. Vyzvednuty byly ostatky šesti osob, u nichž se následně provede identifikace pomocí DNA. Výkop na louce se v dalších dnech zahrne. Podle svědectví by ale mělo být v těchto místech pochováno asi 15 německých obyvatel určených k odsunu, které prý v květnu 1945 ubili tamní Češi.

„Jak bude celý případ postupovat dál, stanoví vyšetřovatel během zítřka,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Jihlavský novinář Miroslav Mareš, který se případu věnuje dlouhodobě a na jehož podnět začalo policejní vyšetřování, je menším počtem nalezených ostatků překvapen, ale výsledky policejní práce ani na chvíli nezpochybňuje.

Podle Mareše teď bude nejdůležitější zjistit totožnost zemřelých, aby se ukázalo, zda se vůbec jedná o předpokládané německé obyvatele nebo jestli to třeba nejsou jiní mrtví, například ruští zajatci. Připomněl, že dokumentační zpráva o ubití Němců, zachycená v německém jazyce, byla dosud velmi přesná. V ní je uvedeno 15 obětí jmenovitě, řekl.

O hrobu se vědělo už v 70. letech

Kriminalisté vyšetřují případ od loňského září pro podezření z trestného činu vraždy. Archeologický průzkum na louce v lokalitě Budínka začal v pondělí. Dnes byly nalezené ostatky vyzvednuty. Nyní je budou zkoumat antropologové v Brně. Louka, která je v soukromém vlastnictví, bude v pátek uvedena do původního stavu.

Místo pro hledání ostatků bylo na louce vybráno pomocí speciálního radaru. Ukázalo se, že hrob museli objevit i místní lidé, kteří tam v 70. letech prováděli meliorace. Jasno není ani v tom, zda by při prokázání vraždy mohl být někdo potrestán. Podle kriminalistů žije už jen jeden možný účastník masakru, prý si nic nepamatuje. Zločiny spojené s vyháněním sudetských Němců také dodatečně amnestoval zákon číslo 115 z roku 1946. Zamezil stíhání osob, které se v době od 30. září 1938 do 28. října 1945 dopustily trestných činů, pokud jejich jednání přispělo k osvobození nebo směřovalo k odplatě za činy okupantů. Proto nebyly potrestány mnohé násilnosti, k nimž vůči Němcům docházelo zejména během divokého odsunu v roce 1945.

Dřevěný kříž v Dobroníně
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK