Voda rvala mosty, břehy teď spojuje armáda

Liberec - Regiony, které minulý víkend smetla velká voda, se pomalu snaží postavit na nohy. Jedním z prostředků je i stavba provizorních přemostění, které nahrazují ztrhané mosty a lávky. Armáda tak spojuje břehy na Ústecku, kde mají postavit ženisté do konce týdne mosty tři, i na Liberecku. Prvního mostu se tak dočkala i Chrastava, jedna z nejvíce postižených obcí. Stavbu dvou provizorních mostů dokončují také silničáři na Chrudimsku.

V Chrastavě na Liberecku stojí provizorní vojenský most přes řeku Jeřici od neděle, vojáci na překlenutí řeky však pracovali již od začátku víkendu. Tzv. mostovku do Chrastavy armáda převezla ze skladu státních hmotných rezerv v Soběslavi. Je tvořena třemi mostními částmi, měří 40 metrů a její nosnost je 50 tun. Dočasně nahrazuje secesní most z roku 1907, někdejší chloubu obce, který s sebou vzala rozvodněná řeka.

Starosta Chrastavy si stěžuje na policii, prý nepomáhá

Vojenský most napojí průmyslovou zónu a především uleví Pobřežní ulici, které dnes s každým výraznějším obousměrným provozem hrozí dopravní kolaps. Do provozu by se měl dostat již dnes. „Zprovoznění závisí na správě silnic Libereckého kraje, která mi slíbila, že potřebné dopravní značení dodá nejdříve ve dvanáct, nejdéle v patnáct hodin,“ informoval starosta Chrastavy Michael Canov. Vedle toho vojáci zahájili práce na dlouhodobém provizorním mostu, který by v obci mohl stát začátkem září.

V souvislosti s nouzovým provozem obce a zatížením Pobřežní ulice si ovšem vedení města stěžuje na práci policie. „Policie již poněkolikáté přestala tuto ulici hlídat, takže mohlo dojít ke kolapsu. Jsem hrubě nespokojen s postojem velitele místního oddělení PČR, který nejenže opakovaně nezajistil dohled nad Pobřežní ulicí tak, jak bylo potřeba, ale dokonce předevčírem veliteli naší městské policie oznámil, ať ho neotravuje, že spí,“ upozornil starosta Canov.

Nové mosty pro Kamenici, Hřensko, Rousínov…

Strhané mosty brzdící dopravu se obnovují i v dalších obcích. Armáda zatím registruje 14 žádostí o dočasné přemostění. Kamenici na Děčínsku během tohoto týdne překlenou dva provizorní mosty, pocházející rovněž ze státních hmotných rezerv. Dočasná konstrukce vyroste taky v horní části Hřenska – díky ní by se mohlo podařit částečně obnovit i autobusovou dopravu.

Počítá se přitom s tím, že v některých místech mohou provizorní mosty sloužit dlouhodoběji. „Prozatímní most například ve Cvikově může být až na dobu dvou let, než se podaří obnovit původní mosty,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. Totéž platí pro Rousínov u Svoru na Českolipsku – zde může nově postavený provizorní most stát až tři roky.

Silničáři dokončují stavbu dvou provizorních mostků, které na Chrudimsku předminulý víkend poničily bleskové povodně. V úseku Rabštejnská Lhota a Čejkovice přemostili silnici a otevřeli ji v neděli. U Slatiňan provizorní most zprůjezdní dnes odpoledne. Přemostění stojí zhruba 1,3 milionu korun. Pokud se oprava silnic protáhne přes zimu, vymění povrchy za kvalitnější, aby vydržely i chladnější počasí.