John slíbil odborům: Policisty propouštět nebudeme

Praha – Obavy policistů a hasičů z masivního propouštění kvůli nutnosti úspor na ministerstvu vnitra dnes mírnil šéf rezortu Radek John na společné schůzi se zástupci odborů. Větší část požadavků ministr přijal a ubezpečil odboráře, že k propouštění u policie docházet nebude. Sbor podle vyjádření Johna zeštíhlí přirozenou cestou – převedením příslušníků cizinecké policie a policejního prezidia do jiných složek, kde dochází k častější fluktuaci. Policie v nejbližší době také neplánuje nabírání, nedojde ani ke změnám v zákoně o služebním poměru, což znamená například zachování výsluh pro policisty a hasiče. Ministr za Věci veřejné naopak oznámil, že v resortu nutně dojde k plošnému snížení platů o 10 procent, tedy průměrně o 3 tisíce korun měsíčně pro policisty.

Šéf resortu vnitra Radek John musí v příštím roce ušetřit 8 miliard a tři sta milionů. Se zástupci policejních a hasičských odborů se sešel kvůli vlně emocí, kterou způsobily chystané rozpočtové škrty. Ministr minulý týden uvedl, že policejní sbor má být zeštíhlen, aby byl „menší, výkonnější, a dokonce lépe placený“. Počátkem srpna řekl deníku Právo, že vnitro začne napřesrok propouštět policisty, aby předešlo plošnému snížení tarifních platů všech policistů a hasičů. Deník napsal, že propouštění začne zhruba ve druhém čtvrtletí příštího roku a dotkne se převážně řadových policistů. To vnitro vzápětí popřelo s tím, že úsporu bude hledat zejména u policistů, kteří jsou zařazeni mimo přímý výkon služby.

Změny se projeví například na účasti české policie v zahraničí. Do budoucna by už neměla hlídat ambasády, nebude se podle všeho účastnit zahraničních misí. Část škrtů, které teď připravuje expertní skupina, by měly začít platit už od září. A právě v tu dobu už chtějí demonstrovat zástupci policejních a hasičských odborů a také odboráři ze státní sféry.

Policisté na místě činu
Zdroj: ČT24