Opravu kasáren v Ruzyni mohly provázet manipulace

Praha - Oprava sociálních zařízení a budov ve vojenských kasárnách v Praze-Ruzyni za 21,3 milionu korun mohla být podle dnešní Mladé fronty Dnes zmanipulovaná. Zakázku na opravu získala firma J. D. Stav, která ji ihned předala firmě H+V Praha, která je podezřelá z toho, že ve zmanipulovaných výběrových řízeních dostávala přes nastrčené společnosti zakázky od ministerstva obrany. Firma H+V Praha si na práce v Ruzyni najala několik běžných stavebních firem, ale nezaplatila jim.

„Dluží nám dohromady asi deset milionů,“ řekl deníku šéf jedné z cílových firem. List již dříve informoval, že firmu H+V Praha ovládá podnikatel Viktor Krejča a bývalý úředník Správy vojenského bytového fondu (SVBF) Kajetán Kalivoda, který připravoval v úřadě veřejné zakázky a pak je přes prostředníky zadával své firmě H+V. Stát tak údajně připravili o miliony korun. Případem se zabývá protikorupční policie a Inspekce ministra obrany. Na Kalivodu podal trestní oznámení ředitel SVBF.

H+V Praha či spřízněné společnosti získaly v posledních pěti letech armádní zakázky za více než 120 milionů korun, jak vyplývá z přehledu, který vypracovalo ministerstvo obrany. „Všechny soutěže byly vypsány jako podlimitní či malého rozsahu,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský. To znamená, že úředníci přímo oslovovali vybrané firmy.

Dnešní Mladá fronta Dnes píše, že v případě prací v Praze-Ruzyni nevypsala výběrové řízení SVBF, ale „sesterská“ Vojenská ubytovací a stavební správa (VUSS). Právě u ní vyhrávaly Krejčovy firmy desítky tendrů. „Nemám o tom tušení. Pana Krejču ani Kalivodu neznám a nikdy jsem s nimi nepřišel do styku. Možná je to tím, že tu nejsem tak dlouho,“ řekl ředitel VUSS Josef Maňhal. Jeho podřízení prý při vypisování i průběhu výběrových řízení dodržují zákon.