Lidovcům se nelíbí plánovaný zákon o potratech

Praha - Druhé fázi reformy zdravotnictví hrozí komplikace. Křesťanským demokratům se nelíbí jeden ze sedmi plánovaných reformních zákonů, který má upravovat také interrupce. Předseda lidovců Jiří Čunek upozornil, že by KDU-ČSL mohla mít s volností jeho znění problém. Nový zákon, který má nahradit normu starou více než dvacet let, se netýká pouze potratů, ale také změny pohlaví, sterilizace nebo kastrace.

Lidovci se bojí, že by nový zákon mohl být ještě liberálnější než současná úprava a že by nově umožnil potrat i cizinkám, které mají v Česku jen přechodný pobyt. To zatím nejde. Přitom nezastírají, že jsou schopni za určitých podmínek ustoupit. Rozhodně ale nesouhlasí, aby české nemocnice byly centry legálních potratů pro celou střední Evropu. „Všechno je předmětem obchodu, i potraty, pakliže to bude výhodné finančně pro zdravotnické zařízení,“ varuje předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Bude jasně ošetřeno, co se má dít s nepotřebnými embryi při umělém oplodnění, protože teď se doslova splachují do záchodu,“ uvedl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Žádné zásadní změny zákona se ale nechystají. Lépe se však mají například upravit práva nezletilých.

V případě, že se strany nedohodnou, může ministr zdravotnictví získat spojence v řadách opozice, která jinak na jeho reformě nevidí nic dobrého. Někteří komunisté a sociální demokraté by dokonce souhlasili i s tím, kdyby se české nemocnice otevřely i cizinkám, v jejichž státech jsou interrupce úplně zakázané. „Nevidím zásadní problém v tom, že by Česká republika působila takto liberálně,“ prohlásil stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath.

Projednávání zdravotnické reformy vláda odložila na 2. dubna, zatím čeká na další informace z ministerstva zdravotnictví.

Vydáno pod