Exekuce Pražského hradu a katedrály nabyla právní moci

Praha - Exekuce Pražského hradu, katedrály svatého Víta a dalších objektů je pravomocná. Městský soud v Praze minulý týden v neveřejném zasedání odmítl odvolání Správy Pražského hradu proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, podle kterého nemůže s nemovitostmi volně nakládat. Zabavení Pražského hradu a katedrály svatého Víta však podle dřívějšího vyjádření ředitele správy Iva Velíška nehrozí.

„Odvolání proti usnesení, jímž byla nařízena exekuce, bylo z formálních procesních důvodů odvolacím soudem odmítnuto,“ uvedl mluvčí městského soudu Tomáš Vejnar. Správa podle Velíška dlužnou částku má, ale chce ji zaplatit až v případě, pokud rozhodnutí o uhrazení dluhu nezvrátí Nejvyšší soud.

Podle Vejnara může nyní organizace podat návrh na odklad exekuce. „Dovolání k Nejvyššímu soudu však nemusí být důvodem pro odklad,“ upozornil Vejnar.

Správa dluží podle Hospodářských novin firmě GEMA Art přibližně jeden milion korun. Tato firma je však v likvidaci. Pokud by správa částku zaplatila ještě předtím, než by uspěla s dovoláním u Nejvyššího soudu, mohlo by se prý stát, že už by peníze od likvidované firmy nikdy nedostala zpátky. Podle mluvčího Obvodního soudu pro Prahu 1 podala správa také na soukromou společnost žalobu.

Soud exekuci nařídil už v červnu 2007. Správa na základě tohoto rozhodnutí nemůže volně nakládat s katedrálou, samotným Hradem a s některými dalšími objekty na Hradčanech. Exekutor totiž usnesení soudu odeslal katastru nemovitostí a katastr v souladu se zákonem nakládání s hradními objekty zablokoval.

Počátek kauzy sahá až do roku 2001, kdy se na Hradě konala výstava o působení italských renesančních a barokních umělců v Praze. Na expozici se podílela společnost GEMA Art. Správa Pražského hradu jí odmítala zaplatit část slíbeného honoráře v řádu stovek tisíc korun, protože se domnívala, že společnost měla výstavu sponzorovat.