Obyvatelé oblastí postižených povodněmi dostanou první finanční pomoc

Praha - K lidem postiženým povodněmi už míří první sociální dávky. Podle toho, jak moc mají poškozenou domácnost, mohou dostat prostřednictvím městských úřadů, tedy takzvaných pověřených obcí třetího stupně, téměř 47 tisíc korun. Lidem to má pomoci zvládnout nejnaléhavější problémy. Mnohým totiž uplavaly cennosti, peníze i doklady.

Desítka sociálních pracovnic obchází od brzkého rána vyplavené domy v Hrádku nad Nisou. S lidmi pak sepisují žádosti o sociální dávky v hmotné nouzi. Každá rodina může získat téměř 47 tisíc korun na nejnutnější věci, na jídlo, oblečení, nebo hygienické prostředky. „Je to vytopeno do výšky 160 centimetrů. Veškerý majetek je zničený. Nemáme nic na sebe ani žádné doklady,“ řekl majitel vytopeného domu v Hrádku nad Nisou Josef Drozen.

„Tyto dávky nejsou v žádném případě určeny na kotle, elektrospotřebiče, vybavení domácnosti, nábytku – to mají řešit pojistky nebo jiné dávky,“ prohlásila sociální pracovnice Vlasta Kalfeřtová. Lidé se složitých formulářů nemusejí obávat. Žádosti v podstatě jen podepíší. „Vyplňovali jsme to vesměs my, lidé to jen podepisovali, protože ten stres je opravdu veliký,“ řekla Kalfeřtová.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Jen v Hrádku nad Nisou už evidují 300 žádostí o okamžitou finanční pomoc. Domy obcházejí sociální pracovnice. Konečný počet žádostí bude ale daleko vyšší. Pro peníze si mohou lidé přijít na radnici hned druhý den – tedy ve středu. Výplata bude probíhat i v dalších dnech. Úředníci očekávají už v brzkých hodinách.