Policisté a hasiči škrty ve mzdách odmítají, zvažují protesty

Praha - Odborová sdružení policistů a hasičů jsou připraveny k protestním akcím, pokud vláda zrealizuje plánované škrty ve mzdách státních zaměstnanců. Omezení výdajů na platy o deset procent považují za neúměrné krácení mzdy, které může přivodit masové odchody zkušených zaměstnanců nejen z řad policie a hasičských záchranných sborů. Může to podle nich vést i k ohrožení bezpečnosti státu.

„Škrtnutí deseti miliard z rozpočtu ministerstva vnitra je nereálné a má devastující účinky na tento resort,“ řekl předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek. Bude mít podle něj za důsledek propouštění civilních zaměstnanců a členů bezpečnostních sborů, ale i odchody zkušených policistů. Dodal, že jejich nahrazení potrvá několik let.

„Platy by se vrátily na úroveň roku 2006,“ připojil se k němu předseda Odborového svazu hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter. Naplnění požadavku na snížení mzdových prostředků je možné buď cestou propouštění, nebo snížení mezd. Přitom je podle něj potřeba nové hasiče spíše přijmout. „Připravujeme protesty, pokud budou opatření natolik závažná, že bychom si to nenechali líbit,“ dodal Oberreiter. Konkrétní termíny protestů však ani jeden z nich neupřesnil s tím, že se předtím ještě bude jednat.

Omezení prostředků na mzdové výdaje o deset procent v následujícím roce a zmrazení mezd v letech 2012 až 2014 se však zdaleka nedotkne pouze policistů a hasičů, ale všech zaměstnanců placených z prostředků státu. Podle místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové se může odrazit například v situaci ve zdravotnictví. „Pokud budou provedena omezení, personální situace v českých nemocnicích se dostane před rok 2009,“ řekla Žitníková. V tom roce se podle ní podařilo zvýšit platy sester i nezdravotnického personálu. Snížení o deset procent podle ní znamená pro mnoho z těchto lidí pokles mzdy i o 1 500 až 1 700 korun. Hrozí tak například odchody českých sester do zahraničí.