Švýcarsko obdrželo od české strany žádost o Pitrovo vydání

Bern - Švýcarské ministerstvo spravedlnosti dnes obdrželo z Česka žádost o vydání uprchlého podnikatele Tomáše Pitra. Švýcaři teď budou prověřovat podklady od českého ministerstva spravedlnosti, po posouzení a výslechu Pitra se pak rozhodne o případném vydání. Tento proces ale může trvat až rok, varoval už dříve mluvčí švýcarského ministerstva spravedlnosti Folco Galli.

České ministerstvo spravedlnosti odeslalo materiály do Švýcarska minulý týden. Žádá v nich o Pitrovo vydání k výkonu trestu. Podnikatel je teď ve vydávací vazbě, podle jeho advokáta Jana Křivánka prý Česko porušuje právo jeho klienta na spravedlivý proces, protože prý požaduje Pitrovo vydání kvůli informacím, kterými disponuje. Zatím není jasné, zda bude nakonec Pitr do Česka vydán, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) krátce po jeho zadržení odhadl šance na vydání na 50 %. 

K možnosti Pitrova propuštění do domácího vězení, v němž čekal před nedávnem ve Švýcarsku na své vydání k soudu do USA slavný režisér Roman Polanski, se mluvčí Folco Galli nechtěl vyjadřovat. „Mohu připomenout jen zásadu, že vazba během vydávacího řízení je pravidlem. Propuštění z ní na kauci a jiná bezpečnostní opatření jako domácí vězení nejsou vyloučena, ale jsou nanejvýš vzácná,“ dodal mluvčí.

Pitr byl v roce 2006 v ČR pravomocně odsouzen za daňové delikty k pětiletému vězení. Do věznice ale nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině. Letos byl pak pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému trestu vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Pitr se spolupachatelem vyvedli akcie obou firem ze společnosti Agrocredit a způsobili škodu přes 700 milionů korun.

Vydáno pod