Náměstek jihlavského primátora se vymlouval na osobu blízkou, rezignuje

Jihlava - Jihlavský náměstek primátora Radek Vovsík a předseda tamního sdružení ODS rezignuje na funkci. Přiznal, že se při dopravních přestupcích vymluvil na osobu blízkou. Zároveň však zůstává volebním lídrem jihlavské ODS pro podzimní komunální volby a kandidátem na primátora. Podpořilo ho v tom místní sdružení občanských demokratů.

„Funkci náměstka složím na mimořádném zasedání rady města 16. srpna. Místnímu sdružení ODS jsem nabídl i odstoupení z pozice volebního lídra,“ řekl Vovsík s tím, že je za své pochybení připraven nést plnou odpovědnost. Místní sdružení podle jeho místopředsedy Jana Tesaře o Vovsíkově návrhu diskutovalo a nakonec ho jednomyslně podpořilo. „Jsme přesvědčeni, že je to náš nejlepší kandidát, o všem rozhodnou voliči,“ uvedl Tesař.

Vovsík připustil, že ve dvou případech v minulosti překročil při jízdě se služebním automobilem povolenou rychlost, a odvolal se přitom na to, že řídila osoba jemu blízká. „Řídil jsem ve všech případech já. Využil jsem mezery v zákoně, bylo to závažné pochybení, kterého jsem se neměl dopustit. Omlouvám se veřejnosti,“ řekl Vovsík, jenž prý netušil, že výmluvou na osobu blízkou při řízení služebního vozu porušil vnitřní předpisy jihlavské radnice.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal bude žádat primátora a radu města o předložení materiálu o případném porušení dohody. „O tom, zda pan náměstek dohodu skutečně porušil, pak musí rozhodnout zastupitelé,“ uvedl Dohnal.

Podle médií překročilo Vovsíkovo auto povolenou rychlost před dvěma lety v Moravských Budějovicích. To, že náměstek seděl v té době za volantem, prý dokládá i fotografie z radaru, přesto byl spis nakonec založen bez postihu viníka. „Pokud obviněný řekne, že na fotografii není on, je to problém, taková fotografie nebývá uznávána jako důkaz,“ vysvětlil šéf moravskobudějovických strážníků Petr Dohnal. Tehdy jel Vovsík místo padesátky 79 km v hodině. Dalších dvou přestupků se Vovsík údajně dopustil letos, a to v Praze a při cestě po dálnici D5 směrem na Rozvadov - to jel místo osmdesátikilometrové rychlosti 115 km v hodině.

Jihlavský primátor a jeho náměstci mají k dispozici služební auto nepřetržitě a mohou ho používat i k soukromým účelům. Na část ujetých kilometrů si přispívají. Podle dohody s magistrátem o přidělení služebního vozidla ale na soukromých cestách musí auto řídit ten, kdo dohodu podepsal.

Měření rychlosti
Zdroj: ČT24