Ministr vnitra John chce i do zastupitelstva Prahy 5

Praha - Věci veřejné dnes zveřejnily své kandidáty do komunálních voleb. Ministr vnitra a šéf strany Radek John bude kandidovat na Praze 5, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský se uchází o post řadového člena pražského zastupitelstva. Kandidátkou na primátorku je Markéta Reedová. V Praze 1 jdou do boje o místa zastupitelek místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová a poslankyně Karolína Peake.

John bude kandidovat z druhého místa listiny. Lídrem jeho obvodu se stal Jiří Vejmelka, kterého v on-line hlasování zvolili registrovaní příznivci strany. Jankovský chce na pozici zastupitele hlavního města skloubit místní rozvoj s rozvojem Prahy, uvedla dnes Reedová. Pokud se Reedová stane primátorkou hlavního města, chce prosazovat koncepční rozvoj metropole, nepodléhat tlaku developerů a prosazovat „zeleň nad betonem“. Reedová by také ráda rozvíjela vstřícnou veřejnou správu, otevřenou lidem, a potírala korupci.

Jména Johna, Klasnové nebo Peake se v seznamech pro hlasování „véčkařů“ neobjevila. Byli však dopsáni na kandidátky lídry zvolenými v internetovém hlasování.

Komentář Petra Fischera (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Nečas (ODS) ke zveřejnění kandidátek Věcí veřejných do komunálních voleb:

„Věřím, že všichni členové vlády se budou chovat jako profesionálové a nedovolí, aby jejich lokální angažovanost se projevila v jejich práci jako členů vlády,“ prohlásil Nečas.

Jedním z lídrů do pražského zastupitelstva je Pavel Dobeš, tajemník VV pro Prahu. Dobeše a Reedovou doplňují někdejší členka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Marie Hakenová-Ulrichová, zastupitelka v Praze 1 Jana Pařízková, člen grémia VV Dalibor Sadovský, člen klubu VV v Praze 7 Jan Hrdina a Markéta Petrová. Dalšími kandidáty v Praze jsou například předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása nebo bojovník proti bankovním poplatkům Patrik Nacher. V Praze se do zastupitelstva hlavního města bude volit v sedmi obvodech.

Dalším známým jménem je kandidát do zastupitelstva v Plzni a výkonný místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka. Ten je podobně jako Klasnová a Peake zároveň poslancem. Strana přesto odmítá, že by její členové kumulovali funkce. „Práce v zastupitelstvu je čestná a bez nároku na finanční odměnu,“ uvedla Reedová.

Do Senátu se bude za VV snažit dostat exministr Zieleniec

Do senátních voleb má strana svými kandidáty obsazeno 20 okrsků z celkových 27. Na dnešní tiskové konferenci představila dva z nich. V Praze 11 se o místo v horní komoře Parlamentu uchází exministr zahraničí Josef Zieleniec. Do Senátu by rád vnesl znalost fungování Evropské unie, kde působil jako poslanec europarlamentu. Starostka moravskoslezského Bílovce Sylva Kováčiková bude kandidovat na Novojičínsku.

Strana již včera potvrdila, že dalšími kandidáty na senátory se v Praze stali bývalý šéf Státní opery Jaroslav Vocelka a lékař Martin Jan Stránský. V Pardubicích jde do boje o senátní křeslo někdejší rektor tamní univerzity Jiří Málek, v Olomouci profesor Jiří Klein.

Případní budoucí senátoři Věcí veřejných by měli prosazovat přímou volbu prezidenta, ale i starostů a primátorů, řekl dnes Zieleniec. Podle něj se tak omezí „zákulisní šedé prostředí, které často rozhoduje, jakým směrem se pohybuje česká politika“.