Kanyza vyhrál - jeho jméno musí zmizet ze seznamu spolupracovníků StB

Praha – Archiv bezpečnostních složek (ABS) musí vymazat z webového seznamu spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti (StB) herce Jana Kanyzu. Dnes o tom rozhodl pražský městský soud, který tak vyhověl Kanyzově žalobě. Herec měl údajně donášet na svého kolegu Vítězslava Jandáka, takové obvinění od začátku ale popíral. Rozsudek zatím není pravomocný. Archiv ale prý bude rozsudek respektovat a údaje odstraní v nejbližší možné době. Soudy už dříve určily, že herec byl v oficiálních seznamech spolupracovníků StB evidován neoprávněně.

ABS Kanyzovo jméno odmítal vymazat s tím, že pravomocný rozsudek o neoprávněnosti evidence je pro herce dostatečnou satisfakcí. Soud se ale s touto argumentací neztotožnil. „Po právní stránce je případ jednoduchý,“ konstatovala soudkyně Jaroslava Lobotková. Dodala, že ABS neoprávněně zasáhl do Kanyzových osobnostních práv, když publikoval informace o jeho osobě. Podle verdiktu je musí odstranit do jednoho měsíce od právní moci rozsudku.

Archiv na svém webu uvádí Kanyzovo jméno i datum narození, vede ho jako agenta s krycím jménem Honza. U údajů je symbol hvězdičky, jenž je v poznámce pod čarou vysvětlen tak, že „Archiv bezpečnostních složek od Ministerstva vnitra ČR převzal soubor pravomocných rozsudků, kterými se určuje, že evidence některých osob je neoprávněná“. Soudkyně ale prohlásila, že takové označení je podle jejího názoru nevýrazné.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Martina Lhotáková, mluvčí Městského soudu v Praze:

„Fakt je ten, že zde existovalo již pravomocné rozhodnutí o neoprávněnosti evidence, a kdyby Archiv bezpečnostních složek konal dobrovolně, mohl ušetřit zhruba 20 tisíc za druhou úspěšnou žalobu.“

Kateřina Volná, Archiv bezpečnostních složek: „Je potřeba vypracovat určitou metodiku v přístupu k těmto soudním případům… Momentálně jsme ve fázi příprav právního posouzení postupů, a to i z ekonomického hlediska.“

To, že herec spolupracoval s StB, tvrdilo v minulosti ministerstvo vnitra. Poukazovalo na výpověď Zdeňka Vaníčka, který u StB pracoval v polovině 70. let. Vaníček vypověděl, že s Kanyzou udržoval služební kontakty a že mu také učinil nabídku na spolupráci, kterou herec dobrovolně přijal a poté tajné policii předával informace mimo jiné o kolegovi Vítězslavu Jandákovi.

Pražský městský soud rozhodl už v květnu 2006, že Kanyza byl evidován neoprávněně. Ministerstvo vnitra se však odvolalo k vrchnímu soudu, který dal ministerstvu za pravdu. Nejvyšší soud pak ale loni vyhověl hercovu dovolání a vrátil případ k novému projednání, v němž už se vrchní soud přiklonil na stranu Kanyzy. Rozsudek nabyl právní moci letos v lednu.

Kanyza nežádal po ABS peníze, chtěl jen očistit své jméno. Již dříve uvedl, že ho StB pouze dlouhodobě předvolávala a opakovaně vyslýchala. Kanyza se dnes k soudu nedostavil.

Kanyzův případ tak upozorňuje na problém, který spory o spolupráci s StB provází - tím, že ABS sám nemaže z internetu jména těch, kteří byli podle rozhodnutí soudů evidováni neoprávněně, vydává stát peníze na náklady soudního řízení dvakrát. Kdyby Kanyzovo jméno na základě předchozího rozsudku vymazal ABS dobrovolně, mohl stát ušetřit zhruba dvacet tisíc korun za druhou, pro něj neúspěšnou žalobu. Ministerstvo vnitra přitom zatím řešilo téměř tisíc podobných sporů a v naprosté většině případů prohrálo. ABS by proto chtěl vypracovat určitou metodiku, jak v těchto případech postupovat. Jestli problém vyřeší automatickým výmazem těch, kteří byli podle soudů evidováni neoprávněně, ale rozhodne až nové vedení, na které teď ABS čeká.