Státní zástupce navrhl pro Heidingera zabezpečovací detenci

České Budějovice - Státní zástupce navrhl dnes na veřejném zasedání u českobudějovického krajského soudu zabezpečovací detenci pro Jana Heidingera, který byl obviněn z vraždy manželů Malhockých. Před několika dny státní zástupce zastavil na základě znaleckých posudků trestní stíhání pro Heidingerovu nepříčetnost. 28letý Heidinger se dnešního veřejného zasedání nezúčastnil, léčí se se schizofrenií na psychiatrii v pražských Bohnicích. U soudu jej zastupoval obhájce.

„Jsem přesvědčen, že je nutné uložit zabezpečovací detenci, i když znalci tvrdí, že postačí ochranné ústavní léčení,“ uvedl dnes u krajského soudu státní zástupce Petr Dušek. Obhájce bude pro Heidingera pravděpodobně žádat ochranné ústavní léčení, které navrhovali i znalci v oboru psychiatrie a psychologie. Zabezpečovací detence představuje tvrdší formu ochranné léčby. Jedná se o zdravotnické zařízení, které spravuje vězeňská služba a platí v něm přísnější bezpečnostní zařízení.

Dvojnásobná vražda, z níž byl Heidinger obviněný, se stala krátce po půlnoci 11. února nedaleko centra Českých Budějovic v jednom z činžovních domů v Komenského ulici. Heidinger se vloupal do bytu své matky a nevlastního otce a dvojici zastřelil. Později ho zadržela německá policie v Pasově. Pavlu Malhockému, známému hudebníkovi, prý Heidinger již dříve vyhrožoval zastřelením a několikrát ho fyzicky napadl. V době činu měl trpět paranoidní schizofrenií a při prvním výslechu si prý nedokázal vybavit, co se stalo. Byl ale usvědčený svojí výpovědí a výpověďmi svých nevlastních sester, které byly na místě a viděly, co se stalo.

Heidinger teď všeho lituje

Heidinger se loni na jaře krátkodobě léčil na psychiatrii. Ale terapii brzy ukončil a jeho zdravotní stav se potom zase zhoršoval. Podle státního zástupce v době činu nemohl rozpoznat nebezpečnost svého jednání pro společnost a nemohl se ovládat, proto jeho stíhání zastavil.

Z vazby Heidinger poslal dopis, ve kterém tvrdí, že ho rodiče týrali, a proto vraždil. Dopis psal ale v době, kdy mu psychiatři vysadili léky. Teď pobývá v pražských Bohnicích, medikamenty užívá a prý všeho lituje. Heidingerův nevlastní bratr Mikuláš Malhocký už dříve možné týrání popřel.

Případy, kdy Heidinger matce a otčímovi vyhrožoval, se zabývala policie. Dvakrát případ posoudila jako přestupek, jednou jako trestný čin, na základě posudku psychiatra ale případ odložila. Manželé policisty přivolali večer před vraždou s tím, že je syn opět napadl. Hlídka sepsala protokol a vydala se mladíka hledat, ten se později vrátil a zabíjel. Policisté tedy zřejmě mohli tragédii zabránit. Inspekce kvůli tomu navrhla stíhat tři policisty, dalších pět by mohlo dostat kázeňské tresty. Nejvyšší státní zástupkyně navíc viní z chyby i soudního znalce, který navrhl jen ambulantní léčení.

Vydáno pod