Vondra v OVM: Byli bychom blázni, kdybychom odmítli protiraketové centrum

Praha – Nové centrum včasného varování, které je součástí transformovaného systému protiraketové obrany prezidenta Baracka Obamy, přináší České republice nebývalou bezpečnostně-informační příležitost. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to prohlásil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Rozvíjení protiraketového systému mimo území USA přináší podle něj užitek především členským zemím NATO v Evropě, Vondra si proto dokáže představit, že by se ČR podílela v budoucnu na jeho financování. Centrum včasného varování může v ČR začít fungovat v polovině roku 2011.

„ČR nemá své družice a není schopná registrovat případné nepřátelské aktivity třeba v oblasti Blízkého východu. Z hlediska informovanosti je zapojení do systému velmi důležité a byli bychom blázni, kdybychom se k této možnosti otočili zády,“ zdůraznil Vondra s tím, že každý stát chce přirozeně vědět, zda mu hrozí nějaké konkrétní nebezpečí.

Podle slov ministra obrany jde o čistě pasivní, tedy pouze pozorovací prvek v protiraketovém systému, aktivní část systému (základny s obrannými raketami) by měly v budoucnu nést Polsko, Rumunsko a čerstvě se hovoří také o Turecku. Česká republika již o tuto možnost podle Vondry „bohužel“ přišla.


Financování centra včasného varování by se podle současného plánu měla v budoucnu ujmout hlavně americká strana, přesto Vondra soudí, že USA budou požadovat větší sdílení nákladů. Ministr si umí představit, že pokud by se centrum stalo součástí protiraketového systému NATO, měla by se česká strana na krytí nákladů podílet. „Tady nejde o nějaké vyhovění Spojeným státům, jde o to, že NATO jako obranná aliance přece musí mít zájem na ochraně Evropy. Pokud jde o USA, ty chráněné jsou a nepotřebují žádné zdokonalování tohoto systému. Kdo ho ale potřebuje, je Evropa, protože evropské státy aliance žádný takový systém nemají,“ uvedl Vondra.

Na jakou částku má centrum českou stranu přijít, Vondra nedokáže odhadnout, ale podle jeho soudu se i odhadovaná částka rozhodně vyplatí. Jen v hrubém odhadu Vondra uvedl, že pokud rozjezd činí řádově desítky milionů korun, pak jde o cenu, která za to určitě stojí.

USA zřejmě příští rok spustí štít nad jižní Evropou

List Washington Post dnes přišel s informací, že Spojené státy zřejmě příští rok spustí nad jižní Evropou protiraketový štít zaměřený proti hrozbě raketového útoku z Íránu. Podle informací z amerického ministerstva obrany je Pentagon blízko uzavření dohody o umístění pozemního radaru v Turecku nebo v Bulharsku, napsal americký deník. Instalace tohoto radaru by umožnila spuštění první fáze protiraketového štítu v roce 2011.

Vondra chystá fond pro armádní nákupy

Jedním z dalších stěžejních cílů ministra obrany je národní úřad pro vyzbrojování, který by znamenal jediný způsob nákupu věcí potřebných pro armádu. Úřad by měl začít fungovat od roku 2012. Vondra chce, aby se více zakázek zadávalo veřejně, připouští nicméně, že některé nákupy tak dělat nelze. Tato výjimka se ale nesmí zneužívat. Veškeré své plány ministr sepíše do bílé knihy, kterou veřejnosti představí na jaře příštího roku.

Vydáno pod