Pitrův právník: Šance na vydání mého klienta je nižší než 50 procent

Praha – Podle Pitrova právníka Jana Křivánka je šance na vydání jeho klienta ze Švýcarska zpět do České republiky nižší než 50 procent. Jako padesátiprocentní vidí možnost podnikatelova návratu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Pitr okamžité vydání do Česka odmítl, a česká justice o něj proto musí požádat. Podle Křivánka by však mohl uvažovat o souhlasu s vydáním v případě, že by mu stát garantoval osobní bezpečnost.

„Šel bych s tím níž,“ odpověděl Křivánek na otázku, zda považuje šance na Pitrovo vydání za padesátiprocentní, stejně jako ministerstvo spravedlnosti.

Podle advokátových slov se uprchlý podnikatel, kterého v Česku za daňové podvody odsoudili na 5 let odnětí svobody, v Česku bojí fyzické likvidace. Na otázku, zda by Pitr souhlasil s návratem v případě garance bezpečnosti, odpověděl právník následovně: „Kdyby k takovému vývoji došlo, tak by rozhodně byl zvažován.“

Události, komentáře s Pitrovým právníkem Křivánkem (zdroj: ČT24)

„Asi ví, proč se bojí o život. Zná okolnosti vražd, únosů, hospodářských deliktů. Bylo by dobré, kdyby Tomáš Pitr konkretizoval svou obavu a řekl, čeho přesně se bojí,“ podotknul bývalý zástupce ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Hynek Vlas.

Média dlouhodobě spekulují o tom, že je Tomáš Pitr vlastníkem tzv. Mrázkova archivu, to znamená sbírky kompromitujících materiálů na vrcholné představitele české politické scény. Právě informace z Mrázkova archivu by pak zřejmě měly být materiálem, který po Pitrovi podle podnikatelových slov budou v Česku chtít. Křivánek však celý případ relativizuje. „Já si osobně myslím, že obava je zčásti virtuální. Neustále se o těch informacích mluví, mluví se o nich jako o vysoce relevantních. Pořád se to vrací k osobě pana Mrázka, ale nikdy nic konkrétního,“ uvedl Pitrův advokát.

Křivánek: Náznaky jistého zájmu tu jsou stále

Podle Křivánka však i tak mnohé nasvědčuje, že je uprchlý podnikatel stíhán na politickou objednávku. „Obavy, že trestní stíhání je vedeno od určité fáze spíše s tendencí na něj v některých směrech působit, klient dříve projevoval. Bylo to za minulých politických reprezentací a také z toho důvodu republiku v roce 2007 opustil,“ řekl Křivánek v Událostech, komentářích. Odvolal se tak na vyjádření Jiřího Paroubka, který ještě jako premiér označil Tomáše Pitra za nepřítele státu. Podle Křivánka navíc celý případ vykazuje rysy politického vlivu i dnes.

Pitrův právník Křivánek:

„V minulých letech jsme byli svědky několikerých kroků, které svědčily o tom, že na řízení bylo tlačeno. V tuto chvíli nemám dojem, že by tato vláda jednala ve smyslu, že by chtěla to řízení nějak zmanipulovat. Vyjádření policie jsou ale varující.“

„Byli jsme nemile překvapeni, jakým způsobem se tato obava potvrdila v uplynulých osmačtyřiceti hodinách, kdy vysocí policisté a dokonce představitelé státu neskrývali potěšení z toho, že byl pan Pitr dopaden. To by z pohledu toho, že je dvojnásobně pravomocně odsouzen, bylo pochopitelné, protože má být dodán do výkonu trestu. Ale proto se oni neradovali. Oni vyslovovali uspokojení nad tím, že bude vrácen do České republiky a že možná poskytne nějaké informace.“