Desítky lidí se zřejmě v Českých Budějovicích nakazily úplavicí

České Budějovice – V jihočeské metropoli se zhruba u 50 lidí objevilo průjmové onemocnění úplavice. Postižení se nejspíš nakazili z bramborového salátu v jedné jídelně na okraji města. První příznaky se objevily o víkendu u zhruba 30 strávníků, dnes se navíc přihlásili hygienikům další lidé s podobnými příznaky. „Kultivační vyšetření do čtvrtka potvrdila bakteriální onemocnění bacilární úplavicí nejdříve u jedenácti osob a teď k nim další tři přibyli. Momentálně tedy registrujeme 14 případů,“ upřesnil ředitel Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Zdeněk Velikovský.

Všichni postižení snědli minulý pátek v jídelně bramborový salát, který by mohl být zdrojem bakterie. Hygienici ve středu dělali odběry u zaměstnanců stravovacího zařízení, ale výsledky ještě nemají k dispozici. Šest lidí je kvůli úplavici hospitalizováno v nemocnici, podle lékařů ale nikdo není v ohrožení života.

Hygienici nařídili v jídelně dezinfekci a také informovali o situaci okolní firmy, jejichž zaměstnanci se tam stravovali. Pacienti, u nichž se zjistí úplavice, musejí zůstat doma a jisté omezení se týká i jejich rodinných příslušníků. „Například děti, jejichž rodič nebo sourozenec má úplavici, nesmí cestovat na letní tábor,“ upozorňuje epidemioložka krajské hygienické stanice Marcela Fryšová.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Bacilární úplavice je jedna z nejnakažlivějších bakteriálních střevních nákaz. Vysoce nakažlivé průjmové onemocnění se může projevovat vysokými teplotami, bolestí břicha, bolestivým nutkáním na stolici, provázejí je vodnaté průjmy s příměsí hlenu a krve. Nebezpečné je zvláště pro starší lidi, organismus se totiž rychle dehydratuje.