Na letišti u Plzně se pokoušeli objasnit smrt parašutistky

Plzeň - Na letišti v Líních u Plzně se dnes uskutečnil vyšetřovací pokus v letadle stejného typu, z jakého se po výskoku v říjnu 2007 zabila u Erpužic na Tachovsku šestnáctiletá dívka. Podle soudce, který má kauzu na starosti, má pokus pomoci objasnit, jak dívka vyskočila a kudy v tu chvíli vedlo výtažné lano k jejímu padáku. Ten se totiž neotevřel a děvče po dopadu ze 700 metrů zemřelo. U rekonstrukce události byli oba obžalovaní instruktoři, obhájce a státní zástupkyně. Tachovský soud už v případu jednou rozhodl. Soudce vloni v červnu instruktory zprostil obžaloby. Krajský soud ale verdikt zrušil a případ vrátil zpět. Nejbližší jednání se uskuteční zřejmě v září. Rodiče dívky žádají po instruktorech odškodné necelý milion korun.

„Já si myslím, že to dnes pomohlo. Zejména jsme viděli, že to je v letadle docela stísněné,“ řekl po akci tachovský soudce Josef Junek. Podle Junka dostane záznam vyšetřovacího pokusu znalec a bude na něm, zda na jeho základě přehodnotí své dosavadní závěry. Soudní znalec už v minulosti uvedl, že obžalovaný Miroslav Bureš jako řídící seskoku nechal vyskočit svoji žákyni s lanem pod rukou, a nikoliv za tělem. To byl podle něj důvod, proč se neotevřel padák. „Lano jsem jí upravil už na palubě, aby vyskakovala s jeho správnou polohou za zády. V důsledku pohybu letadla v poryvu větru, kdy jdete po palubě a připadáte si jako v tramvaji, ale vyskočila v nestandardní poloze,“ řekl dnes Bureš.

Podle druhého obžalovaného Lukáše Drašara, který prováděl výcvik mladé parašutistky, je nyní vše „o jednom pohybu“, tedy o tom, jak se dostalo lano po výskoku pod její ruku. Pokus se dnes uskutečnil na letounu Antonov, který prý běžně slouží k výsadkům. „Je sice staré, asi ze 70. let, ale lepší letadlo nenajdete,“ řekl Drašar. Ze stejného typu skákala dívka.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Záložní padák zřejmě dívka neotevřela kvůli stresu

Studentka vojenské školy absolvovala seskok 20. října 2007 spolu s dalšími spolužáky. Dívka se prý po výskoku zachovala nestandardně, roztáhla ruce a nohy, snažila se stabilizovat, což ale ve vzduchu nebylo možné. Záložní padák, který ji mohl zachránit, neotevřela zřejmě kvůli stresu. Podle znalce ale za tragédii mohla i nedostatečná příprava a proškolení. Na to upozornila i státní zástupkyně. Obžalovaní podle ní porušili řadu povinností. Studenti proškolení absolvovali po celodenní cestě vlakem, instruktor ho vedl bez účasti všech cvičenců. Místo devíti hodin trval jen čtyři. Studenti si nenacvičili pohyb po letounu, chybělo i závěrečné přezkoušení.