Pospíšil odvolá ředitele Vězeňské služby Kulu

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) odvolá ředitele Vězeňské služby Luďka Kulu. Řekl to dnes na tiskové konferenci. Vedení českého vězeňství také čeká komplexní audit a reforma. Samotné Generální ředitelství Vězeňské služby ČR by mělo opustit 40 procent zaměstnanců. Kulu dočasně nahradí ředitel pardubické věznice Jiří Tregler.

„Chceme provést zásadní reformu a jsme bohužel přesvědčeni, že s panem Kulou ji nejsme schopni udělat,“ vysvětloval důvody odvolání Pospíšil. Svůj krok prý předem s Treglerem konzultoval. „Je to pro mne kariérní postup. Velmi pravděpodobně se v budoucnu zúčastním výběrového řízení na tuto pozici,“ uvedl Tregler. Ředitelem pardubické věznice je od 1. června 2000.

Kula do čela vězeňské služby přišel v dubnu 2005 z Brna, kde šéfoval bohunické věznici. U vězeňské služby začínal v roce 1986 jako strážný. Ve vedení vězeňské služby nahradil Kamilu Meclovou, která rezignovala po neshodách s tehdejším ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem.

Když Němce po volbách v roce 2006 vystřídal ve vedení ministerstva spravedlnosti Pospíšil, Kulu v úřadu ponechal. V roce 2008 ho ale postavil mimo službu kvůli obvinění ve věci zakázky na rušičky mobilních telefonů ve věznicích. Po zrušení obvinění ho povolal zpět do funkce.