Architekt Řičář je před soudem za podvod s dotacemi

Praha - Městský soud v Praze začal projednávat případ údajného dotačního podvodu za víc než 15 milionů korun. Mezi obžalovanými je i Marek Řičář, který figuroval jako hlavní svědek v kauze Budišov. Podle mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Ireny Válové čelí obvinění z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz, tři z nich jsou stíháni za dotační podvod. Hlavní líčení v tomto případu je naplánováno i na druhou polovinu srpna, rozsudek se tak nedá očekávat dřív než v horizontu týdnů.

Marek Řičář v případu figuruje jako bývalý ředitel a společník obecně prospěšné společnosti Bono Publico (BP) a bývalý jednatel společnosti Atelier Habitat (AH). Před soudem čelí obžalobě z dotačního podvodu a praní špinavých peněz i bývalý předseda Sdružení obcí Podještědí (SOP) Josef Kamenský a někdejší člen správní rady BP a jednatel společnosti Synergie Jiří Bažant. Obvinění z legalizace výnosů z trestné činnosti pak s nimi čelí bývalý manažer projektů v BP a někdejší pracovník Krajského úřadu v Liberci Václav Vít.

Muži jsou podezřelí z toho, že se domluvili se Sdružením obcí Podještědí a v roce 2005 od ministerstva pro místní rozvoj podvodně vylákali dotaci ve výši 15,5 milionu korun. „Na základě nepravdivých informací po vzájemné dohodě byla částka ze státního rozpočtu ČR získána neoprávněně,“ tvrdí státní zástupce Boris Havel. O dotaci údajně požádali, ačkoliv neměli zajištěné potřebné peníze na financování projektu, jehož náklady měly dosáhnout 311 milionů korun. Ministerstvo peníze poslalo na účet žadatele – SOP.

Peníze z dotací si údajně rozdělili

Podle obžaloby všichni tři jednali v úmyslu obohatit Bono Publico, Atelier Habitat a zejména Řičáře, který společnosti ovládal. Finance byly podle spisu dále převedeny na účet BP, odkud část peněz Řičář vybral nebo dále převáděl, například na účty společností AH nebo Synergie. Firmu Synergie tehdy podle obžaloby vlastnil Bažant, Řičářovi, od něhož ji převzal, však umožnil neomezený přístup k jejímu bankovnímu účtu. Část peněz, 1,1 milionu korun, Řičář podle spisu převedl i na účet Víta, který dle obžaloby o podvodu věděl. Většinu z nich prý Vít vybral, předal Řičářovi a nechal si částku padesát tisíc korun.

Marek Řičář přes svého právníka vinu popírá. Případ je podle něj vykonstruovaný a obvinění považuje za účelovou záležitost, která má politické pozadí. „Souvisí to s kauzou Budišov, souvisí to s kauzou paní náměstkyně Jourové,“ dodal advokát Milan Hulík.

Případ souvisí s kauzou Budišov

Přestože bylo formálním žadatelem o dotaci Sdružení obcí Podještědí, faktickým příjemcem peněz byla ale obecně prospěšná společnost Bono Publico. Podle obchodního rejstříku byl zakladatelem společnosti Řičář. Jména Řičáře a společnosti Bono Publico jsou spojena s kauzou Budišov, kterou se loni v červenci zabýval třebíčský okresní soud. V případu čelili bývalý poradce sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel a úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka obžalobě z vydírání Řičáře. Soud dvojici ale pravomocně osvobodil.

Řičář se dnes u soudu pohyboval pouze v doprovodu justiční stráže, omezený přístup k němu má i jeho advokát. Důvodem bezpečnostních opatření jsou prý výhrůžky týkající se právě budišovského případu, a proto je prý i v režimu ochrany svědků.