Pospíšil prověřil smlouvy ministerstva uzavřené za Kovářové

Praha - Ministerstvo spravedlnosti dnes představí výsledky prověrky výběrových řízení a smluv, které úřad vyhlásil a uzavřel za působení bývalé ministryně Daniely Kovářové. Na vnitřní revizi se podle mluvčí ministerstva Veroniky Ludvíkové dohodl současný šéf resortu Jiří Pospíšil s premiérem Petrem Nečasem proto, že současná vláda chce být protikorupční. Mezi mediálně kritizované počiny Kovářové v této oblasti patří například tendr na elektronické hlídání domácích vězňů či smlouvy na právní služby uzavřené s advokátní kanceláří exministra Pavla Němce.

Hlavní část prověrky ukončilo ministerstvo ve středu. Týkalo se nejklíčovějších smluv a výběrových řízení. Úřad prověřoval nejen smlouvy samotného ministerstva, ale i vězeňské služby a dalších jemu podléhajících institucí. Podle Ludvíkové budou revize pokračovat i nadále. Dvoumiliardovým tendrem na provozování elektronického systému domácího vězení se zabývá také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Kvůli pochybnostem v soutěži vydal předběžné opatření, podle kterého nesmí ministerstvo zatím podepsat smlouvu s případným vítězem výběrového řízení. Média uvedla, že v komisi, která posuzovala nabídky, zasedali lidé s vazbami na Němce. Němcova advokátní kancelář také údajně přepracovala zadání zakázky na provozovatele náramků.

Vydáno pod