Rybáři pozorovali v Labi lososy, v létě je to unikát

Krásná Lípa – Do Labe a jeho přítoků se zřejmě začínají vracet lososi, zhruba 80centimetrový kus pozorovali rybáři minulý týden na soutoku s Bílinou, o týden dříve pak na soutoku s Ploučnicí rybáři viděli rybu o deset centimetrů menší. Poslední losos byl přitom v naší největší řece uloven už v roce 1954, ryby totiž nedokázaly překonat mohutná střekovská zdymadla.

V posledních letech se ale kvalita českých řek zlepšuje, navíc jsou na řekách budovány i rybí přechody, aby lososi dokázali překonat různé jezy, zdymadla nebo hráze. O vrácení lososa obecného do české přírody se Český rybářský svaz snaží už od roku 1998, o 12 let později se zapojila i Správa národního parku České Švýcarsko. Od roku 1998 vypustili ochranáři a rybáři do Kamenice, Ploučnice a Ohře vždy na jaře přes 2,6 milionu kusů malých plůdků.

Takto vysazené ryby se většinou do českých řek vrací na podzim. „Výskyt lososů obecných v letním období ukazuje, že se ryby ze Severního moře nevydávají na tah pouze na podzim, ale i na jaře či v létě, kdy se zdržují v Labi delší dobu,“ vysvětluje mluvčí Správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. V podzimních měsících pak dospělí lososi migrují k trdlištím, kde se rozmnožují, a pak se vrací do moře.

Do Labe se vrací lososi (zdroj: ČT24)

„Pokud se podíváme do historie, tak k nám lososi připlouvali v několika vlnách. Ty největší kusy připlouvaly třeba už v březnu, v květnu nebo červnu to obvykle bývala druhá vlna. Takže to letošní pozorování není z historického hlediska nic neobvyklého,“ vysvětluje ředitel agentury regionálního rozvoje v Liberci Martin Dušek.

Podle Tomáše Kavy z Českého rybářského svazu je možné, že rybáři na Labi uloví lososa náhodně na udici. „Rybář si lososa samozřejmě nemůže nechat a musí rybu šetrně vrátit zpět do vody,“ řekl Kava. Pokud ale úspěšný rybář chyceného lososa kvalitně zdokumentuje, nabízí rybářský svaz roční povolenku zdarma.