ZČU navrhla ve sporu s exděkanem Zachariášem mimosoudní vyrovnání

Plzeň - Západočeská univerzita (ZČU) navrhuje mimosoudní jednání ve sporu s exděkanem plzeňských práv Jaroslavem Zachariášem. Dostal výpověď kvůli plagiátorské kauze, nesouhlasí s ní však a brání se proti tomu u soudu. Soudní jednání začalo dnes, po 20 minutách ale kvůli návrhu ZČU skončilo. Soudce oběma stranám sporu vytkl, že čas na mimosoudní jednání měly nevídaný a je téměř neuvěřitelné, že s takovým řešením přichází až nyní.  Výsledek strany sdělí soudu při jednání 1. září.

S nabídkou na mimosoudní řešení sporu přišla ZČU. Její právník Jan Podola uvedl, že ho rektor Josef Průša k tomuto kroku pověřil v úterý. Rektor je podle jeho slov ochoten se sejít se Zachariášem, univerzita už podle něj netrvá na tom, aby Zachariáš vzal svoji žalobu zpět. Přitom až dosud toto požadovala. Podola nedokázal vysvětlit, proč s návrhem přichází ZČU až nyní. Žalobu Zachariáš podal vloni 17. prosince.

Právní zástupce exděkana Josef Havlůj předběžně uvedl, že očekává ze strany ZČU omluvu. „Ta kauza byla uměle vyvolána, můj klient se stal obětním beránkem,“ uvedl. Na schůzce s vedením ZČU bude chtít dosáhnout zrušení výpovědi a bude se snažit dohodnout na otázce dalšího setrvání Zachariáše na fakultě.

Zachariáš výpověď dostal vloni na podzim od nového vedení fakulty v čele s Jiřím Pospíšilem. Pospíšil mu v říjnu zrušil pracovní poměr pro poškození dobrého jména fakulty i univerzity. Exděkan ale odmítl ze školy dobrovolně odejít, fakulta ho musí až do vyřešení sporu i nadále platit jako svého zaměstnance. Schůzka obou stran by se měla uskutečnit 5. srpna.

Pro fakultu je prioritní, aby tam Zachariáš už neučil

Rektor Průša řekl, že Zachariášův případ se dostal na rektorát v pátek. Do té doby ho měl na starost právní expert František Korbel, jenž se stal náměstkem ministra spravedlnosti, a nemůže už univerzitu zastupovat. „Na mimosoudním jednání jsme se dohodli i s vedením fakulty, já jsem o tom jednal s proděkanem Petrem Bezouškou. Ten s tím vyslovil souhlas. Domluvili jsme se také na tom, do jaké výše odškodnění můžeme jít,“ dodal rektor.

Jaká výše to bude, neuvedl, jde prý o důvěrnou věc pro jednání obou stran. Cílem je, aby byla se Zachariášem uzavřena dohoda o ukončení pracovního poměru. „Mělo se to udělat elegantně už tehdy, ale bohužel,“ dodal rektor. Končící děkan právnické fakulty Pospíšil řekl, že nezná taktiku rektorátu, protože tuto kauzu nesleduje. „Nechci to negativně hodnotit, když to neznám,“ uvedl.

Jiří Pospíšil (ODS) předá v pátek rektorovi Západočeské univezity Josefu Průšovi rezignační dopis. Jako děkan plzeňských práv skončí nejpozději 3. srpna. Pospíšil se stal ve vládě premiéra Petra Nečase ministrem spravedlnosti.

Proděkan právnické fakulty Karel Eliáš řekl, že pro fakultu je prioritní, aby Zachariáš už na fakultě neučil. „Je nám celkem jedno, jak se dosáhne tohoto výsledku. Kdyby třeba jednání vyústilo v řešení, že pan docent Zachariáš uzavře se ZČU dohodu o skončení pracovního poměru, tak by nám to nevadilo,“ uvedl. Řešení je podle něj v kompetenci univerzity. Také upozornil na to, že fakulta Zachariáše musí platit a tato finanční zátěž není úplně zanedbatelná. Peníze by přitom mohla využít na mladé asistenty a podobně. V případě soudního sporu včetně případných odvolání by se uzavření kauzy mohlo protáhnout i na dva roky.

Zachariáš je první z několika bývalých členů nejužšího vedení fakulty, jejichž spor s univerzitou začaly soudy řešit. Dalším zaměstnancem, který odmítl dobrovolně ze školy odejít a brání se soudní cestou, je například exproděkan Ivan Tomažič. Právě jeho kauza s opsanou dizertační prací spustila loni v září celou aféru na plzeňských právech. Žalobu na univerzitu podala také primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS), kvůli tomu, že zpochybnila její studium. Řápková chce omluvu a odškodnění milion korun. U soudu se údajně brání také bývalý šéf akademického senátu Daniel Telecký.

Vydáno pod