Ministři za VV podpořili Johna, Kalouskův návrh úspor odmítnou

Praha - Předseda Věcí veřejných (VV) a ministr vnitra Radek John dal najevo, že jeho strana může na středečním zasedání vlády vetovat návrh plánovaných úspor ve státním rozpočtu na letošní rok a označil ho za porušení koaliční smlouvy. Nelíbí se mu totiž, že úspory navržené ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) se prý nejvíce dotýkají resortů, které řídí právě ministři z VV. K Johnovi se večer připojili i ostatní ministři Věcí veřejných, ministr školství Josef Dobeš zdůraznil, že jsou ochotni dohromady ušetřit 30 procent z celkové částky, kterou chce kabinet na ministerstvech zmrazit. Takový návrh prý nabídnou na středečním jednání vlády koaličním partnerům jako maximum možného. Pokud s ním ale neuspějí, budou podle Dobeše vetovat vládní úsporný plán, což jim prý umožňuje koaliční smlouva.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se brání - všem prý měří stejně, jen k obraně je měkčí, protože v příštích letech ji čeká větší šetření. K výrokům ministra Johna se vyjádřil i premiér Petr Nečas. Podle něj si ministři za VV nemají nač stěžovat a navíc, kdo podobné opatření manažersky nezvládne, nemá podle předsedy vlády v kabinetu co dělat.

John vyjádřil naprosté pochopení pro nezbytnost šetřit. Nerozumí však tomu, proč musí většinu škrtů odnést „ministři véček, zatímco bratříčci ODS a TOP 09 si nechali jen minimum“. „My jsme udělali analýzy a jednoznačně z nich vyplývá, že navrhovaná úspora tímto způsobem je v rozporu s koaliční smlouvou,“ řekl.

Úspory podle Johna: model z roku 2009

John v rozhovoru pro ČT24 nastínil, že jeho strana vládě navrhne model z roku 2009, kdy se ke konkrétním návrhům úspor v jednotlivých ministerstvech přistoupilo až po odečtení nákladů na mzdy. „Trochu se zapomnělo, že 70 procent našeho (ministerstva vnitra) rozpočtu jsou mzdy. Vyvolá to vlnu odchodů, neboť my máme 70 tisíc zaměstnanců. Jinak se krátí u rezortů, které mají pár tisíc zaměstnanců a výdaje se škrtají z provozních výdajů. My máme provozní výdaje 10 miliard, z toho 8 je již nasmlouvaných,“ řekl John.

Věci veřejné proto předloží návrh podobný loňské metodě. „Odpočetly se mzdové výdaje a z toho zbytku se vybíralo, kolik které ministerstvo dá,“ vysvětlil John. Úřadu by podle něj chyběly peníze na kvalitní chod služeb a boj s korupcí, který si vytyčila jako jeden z cílů nynější vláda ODS, TOP 09 a VV.

Radek John:

Vláda tímto (současným návrhem) řekne: Chceme po vás lepší výkon, ale dáme vám méně peněz. Zodpovědnost vlády, která se přihlásila k boji proti korupci, tady ukazuje úplně opačný signál … Nebude tedy vládou boje proti korupci, nebude vládou zkvalitnění práce na ministerstvu vnitra - bude vládou masakru na ministerstvu vnitra.

Podobně jako John se v neděli vyjádřil i ministr školství a místopředseda VV Josef Dobeš. V České televizi prohlásil, že strana bude zvažovat použití práva veta v hlasování o zmírnění deficitu v případě, že se plánované škrty dotknou platů učitelů.

Kalousek vrtí hlavou, všem prý měřil stejně

Premiér Petr Nečas:

„Návrhy ministerstva financí se ke všem ministerstvům chovají metodologicky velmi rovnoprávně… Jednotliví členové vlády si nemají proč stěžovat, je otázkou jejich manažerských schopností, zda tento rozpočtový problém zvládnou.“

Kalousek minulý týden navrhl, aby ministerstva dohromady seškrtala výdaje o 10,2 miliardy. Z toho skoro šest miliard se týká úřadů s ministry Věcí veřejných: podle návrhu má tři miliardy ušetřit ministerstvo školství, 1,2 miliardy vnitro a 1,5 miliardy doprava.

Podle Kalouska se ale všem úřadům měřilo stejně. „Vzali jsme všechny výdaje, odečetli jsme sociální dávky a evropské dotace a z toho, co zůstalo, se všem krátilo o 2,5 procenta. (…) Resortům, které mají nejvyšší výdaje, vyšly logicky největší částky,“ vysvětlil ministr financí.

Výdaje státu mají být proti původním očekáváním na konci roku nižší o 28,2 miliardy korun. Škrty se nebudou týkat mandatorních výdajů, tedy například výdajů na důchody nebo sociálních dávek. Nepocítí je tak důchodci, nezaměstnaní, osoby zdravotně postižené a lidé v hmotné nouzi.