Na Linku bezpečí volají děti v létě hlavně kvůli problémům v lásce

Praha – Linka bezpečí zaznamenává o letních prázdninách o několik tisíc telefonátů více než běžně. Rapidně sice klesá počet hovorů, které se týkají školy, prudce ale roste množství telefonátů, týkajících se problémů s vrstevníky a s láskou. O něco více je i hovorů, ve kterých hlavní roli hraje alkohol.

O prázdninách zavolá na Linku bezpečí v průměru denně 23 dětí, které si nevědí rady se vztahy a láskou. Problémy týkající se seznamování či rozchodu většinou stačí probrat po telefonu. Někdy je ale třeba hledat další pomoc. „Někdy to opravdu dotyčný prožívá tak, že je potřeba odborná pomoc, takže se mu snažíme najít i kontakt na psychologickou pomoc,“ uvedla vedoucí Linky bezpečí Hana Petráková. Nejvíce volají dívky mezi 13. a 15. rokem.

Linka bezpečí

Rodičovská linka - tel. 840 111 234

Linka vzkaz domů - tel. 800 111 113

Pomoc online - 116 111

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Další typem problémů, které pracovníci Linky bezpečí řeší, jsou sebevražedné tendence. Za prvních dvacet červencových dnů to bylo 51 hovorů. Psychiatr Peter Pőthe potvrzuje, že letní lásky jsou pro dospívající děti velmi citlivé téma. Rodiče by i kvůli nim měli být s dětmi stále v kontaktu, alespoň telefonickém. Nejde podle něj o dozor, ale spíš o zájem.

Podle psychiatra není výjimkou, že se dívka zamiluje a na druhé schůzce je znásilněna 15letým klukem, ale nemá takovou důvěru, že by to někomu řekla. Takové zkušenosti se pak mohou s člověkem táhnout po celý život.

Těmto problémům navíc nahrává také alkohol. Větší volnost, spousta akcí a někdy i nulový dohled rodičů děti o prázdninách svádí k častějšímu pití. Děti zahání smutky nejčastěji pivem, protože je pro ně pořád lehce dostupné a často i levnější než nealkoholické nápoje.