Na jezu v Lovosicích uvízl nákladní člun

Lovosice – Po čtvrteční bouřce uvízl v Lovosicích 200tunový nákladní člun. Podle Povodí Labe zanedbala společnost Zakládání staveb, která na Labi staví vodní elektrárnu, své povinnosti. Pokusy vyprostit loď běžnými říčními remorkéry byly zatím neúspěšné. Člun se 100tunovým nákladem se utrhl nejspíš proto, že byl špatně ukotven.

Ředitel závodu Povodí Labe Roudnice nad Labem Jindřich Zídek hovoří o hrubé nedbalosti. „Byl zjištěn přestupek na úseku plavebního provozu. Bude to vyšetřovat Státní plavební správa,“ informovala mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR Litoměřice Pavla Kofrová. Podle ředitele Povodí Labe navíc zřejmě chyběla na stavbě vodní elektrárny povinná hlídka, která by na nekontrolovaný pohyb naloženého člunu včas upozornila. Takové pochybení ale společnost Zakládání staveb odmítá.

Loď uvízlou na jezu se dnes marně pokoušelo vyprostit několik říčních remorkérů. Zítra proto na místo nehody dorazí loď Beskydy, jeden z posledních kolesových remorkérů vyrobený v roce 1956. Ten zatím při všech podobných záchranných akcích uspěl. Pokud neuspěje ani nejsilnější český remorkér, bude muset společnost Zakládání staveb použít náhradní řešení, kdy má být člun vyproštěn pomocí lisů. Tento způsob je ale podstatně zdlouhavější.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)