ABL se bude starat o Prašnou bránu nebo Petřínskou rozhlednu

Praha – Bezpečnostní firma ABL se bude starat o sedm pražských památek, s Pražskou informační službou podepsala smlouvu na dobu neurčitou a ročně bude platit 55 milionů korun. Firmu založil současný ministr dopravy Vít Bárta z Věcí veřejných, svůj podíl ale prodal kvůli vstupu do vlády. ABL se bude starat o Prašnou bránu, Malostranskou mosteckou věž, Staroměstskou mosteckou věž, Petřínskou rozhlednu a bludiště, věže v chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně a Staroměstskou radnici.

Soutěžní komise Pražské informační služby vybrala firmu ABL už loni v srpnu, od té doby probíhalo vyjednávání konkrétní smlouvy. Zástupci obou stran se nakonec dohodli na uzavření svazku na dobu neurčitou s jednoroční výpovědní lhůtou, ta se může v některých případech zkrátit. Za rok 2010 zaplatí ABL do pokladny Pražské informační služby 50 milionů korun, v příštích letech bude částka o pět milionů vyšší. ABL také investuje pět milionů korun do expozic. ABL už se o památky starala právě od loňského srpna ve zkušební lhůtě. 

Do výběrového řízení se podle ředitelky Pražské informační služby Lucie Ramnebornové přihlásili dva zájemci. Soutěžní komise složená z odborníků, zástupců PIS a magistrátu pak vybrala nabídku ABL. Toto rozhodnutí se dalo očekávat, Ramnebornová již v minulosti uvedla, že doufá v prodloužení smlouvy. Komise ale nejlepší nabídku vybrala v anonymním kole, zdůraznila ředitelka. PIS prý podpisem smlouvy získala zostřenou kontrolu nad nakládáním s objekty památek nebo nad expozicemi. Zřízena kvůli tomu bude komise, která bude kontrolovat stav památek a kvalitu služeb.

Převedení památek do správy ABL už dříve kritizovali někteří opoziční zastupitelé. „Je tradicí, že takovéto aktivity si města drží. Nechceme přece, aby PIS vydělávala horentní sumy,“ uvedl před časem zastupitel Karel Klíma (ČSSD). Některým se nelíbilo dřívější napojení firmy na stranu Věci veřejné, jiným zase to, že k návštěvě památek nyní lákají turisty figuranti v kostýmech. Podle kritiků totiž kostýmy neodpovídají době vzniku památek a jsou nevkusné.

ABL plánuje v nejbližší budoucnosti rekonstrukci suterénu Staroměstské mostecké věže, opravit chce také její podkroví a veřejnosti zpřístupnit krovy ze 14. století. Dále chce vylepšit expozice, které mají být více interaktivní, a pokračovat ve specializovaných prohlídkách, například v noční prohlídce Petřínské rozhledny s astrologem.

Bezpečnostní agentura ABL
Zdroj: ČT24/msf.cz
Vydáno pod