Příma volba prezidenta? Přípravy finišují

Praha - Politické strany se blíží k rozuzlení otázky, zda budeme prezidenta volit všichni v přímé volbě, nebo ho budou dál vybírat politici. Zatím vše nasvědčuje tomu, že je víc těch, kteří by přímou volbu schvalovali. Všechno se ale může zaseknout na tom, jaké by měl takto zvolený prezident mít pravomoci.

Koaliční strany zatím na detailech přímé prezidentské volbě stále pracují, výsledky zveřejní asi v květnu. Naproti tomu ČSSD už ví přesně, jak by taková volba měla vypadat. Většina parlamentních stran tvrdí, že přímou volbu chce, ODS je zdrženlivější. „V ODS na toto vždy byly rozdílné názory, byla tady asi nejsilnější skupina těch, kteří jsou pro nepřímou volbu prezidenta, jsou zde samozřejmě i ti, kteří jsou pro přímou volbu," uvedl místopředseda strany Petr Nečas.  
  
Přímou volbu by mohly ohrozit spory okolo pravomocí takto volené hlavy státu, v kuloárech se proto mluví o tom, že je možná politici ponechají beze změny. Podle Ondřeje Lišky (SZ) jsou pravomoci prezidenta už teď poměrně značné, proto by se prý neměly měnit. Předseda ČSSD Jiří Paroubek dodává: „Hlavou výkonné moci by i nadále zůstával premiér."
 
Jiné představy mají strany i v tom, kdo by měl navrhovat kandidáty na prezidenta. Levice by to dovolila i občanům. „To znamená, aby tady bylo právo deseti tisíc občanů, kteří by mohli svého kandidáta navrhnout," vysvětluje Paroubek.
 
Spory mezi stranami ale budou zřejmě i v tom, zda prezidenta volit v jednom či více kolech. K tomu, aby prezidenta mohli volit přímo všichni občané České republiky, je zapotřebí změnit Ústavu. To je ale možné jen v tom případě, že se na takové změně shodnou obě komory našeho parlamentu.

Podle politologů by se měly parlamentní strany na přímé volbě dohodnout už teď, na začátku Klausova druhého prezidentského období. Čím víc se totiž bude blížit konec mandátu současné hlavy státu, tím víc budou politické strany spekulovat, který způsob volby pro ně bude výhodnější. Pak už prý bude těžké získat nutnou třípětinovou většinu pro změnu Ústavy.